Pe fondul evoluţiei pozitive din ultimii cinci ani, cu o medie anuală de 2,1%, creşterile trimestriale recente susţin tendinţa de revenire a pieţei româneşti, arată autorii indicelui. Această prognoză este confirmată şi de indicele prețurilor din București, care și-a continuat parcursul ascendent de la an la an, cu o valoare de 7%, comparativ cu trimestrul al treilea din 2016.

Şase din cele opt diviziuni ale României şi-au continuat tendința de creştere trimestrială a preţurilor, în timp ce doar două au evoluat negativ. Astfel, regiunea Centru prezintă cea mai mare creștere, de 3,2%, fiind urmată de regiunile Moldova și Vest cu 2,3%, respectiv 2%. Pe de altă parte, regiunea Nord a înregistrat cea mai mare scădere, de -1,1%.

Indicii celor mai mari 11 orașe din România prezintă în general o performanță trimestrială stabilă, cu fluctuații care par a constitui mai degrabă corecții pe termen scurt. Municipiile Galați, Constanța, Brăila, Craiova și Oradea prezintă în medie o tendință trimestrială ascendentă de 4%, în timp ce Ploiești, Brașov, Timișoara și București au avut o creștere medie de sub 1%.

Prețul proprietăților noi din București a continuat şi el creşterea de la an la an, cu peste 2,3%, contribuind la creşterea de 3,1%  a proprietăţilor noi la nivel național.

Autorii indicelui se aşteaptă la o creştere a pieţei, mai pronunţată în orașele mari. Evoluţiile din următoarele trimestre vor aduce confirmarea pe termen extins a acestor tendinţe.

 

Românii aşteaptă scumpirile

Românii conduc un clasament european care urmăreşte aşteptările populaţiei cu privire la creşterea preţului locuinţelor în următoarele 12 luni, realizat anual de ING International Survey Homes and Mortgages. Trei din cinci europeni spun că locuinţele sunt prea scumpe.

Din ce în ce mai mulți europeni cred că prețul caselor va crește, iar tentația de a achiziționa și de a face un efort financiar acum pune o presiune mai mare pe bugetul cetățenilor din Europa.

Studiul ING, care a analizat opiniile europenilor cu privire la prețurile de pe piața locuințelor, indică un procent de 59% care se așteaptă la o creștere a prețurilor în următoarele 12 luni, cu 3 puncte procentuale mai mare față de anul trecut.

România conduce clasamentul, cu 72% dintre respondenți considerând ca prețul caselor va crește în următorul an, urmată de Spania (66%) și Cehia (65%). Clasamentul poate fi explicat prin faptul că cele trei țări au o economie în creștere. Față de studiul realizat anul trecut, numărul românilor care sunt pesimiști în legătură cu evoluția prețurilor a crescut cu 20 de puncte procentuale, cea mai mare creștere dintre țările europene; de menționat însă că aceștia se așteaptă la o creștere ușoară.