„Este adevărat, în România se înregistrează o situaţie nu tocmai fericită în privinţa afectării terenurilor, prin utilizarea unor produse agrochimice sau prin implementarea unor tehnici de către fermieri, care nu au ce căuta acolo. Fermierii acţionează într-un regim privat, iar Ministerul Agriculturii nu poate intra într-un asemenea grad de detaliu pentru a crea o barieră“, a menţionat Potor în cadrul conferinţei Capital „Agricultura 2018“.

Potrivit acestuia, România sprijină implementarea unei directive a solului la nivel european, însă realizarea sa depinde de mai mulţi factori.

„Ne preocupă, însă, că 3,4 milioane de hectare de teren are aciditate puternică şi moderată şi că 0,2 milioane de hectare au alcalinitate puternică. Abordarea va trece de la conformitate către rezultate. Ne propunem să utilizăm noile tehnologii, pentru ca fermierii să aibă semnale rapide despre problemele, de exemplu, legate de aciditatea terenului. Vom susţine implementarea finanţărilor care vor veni după 2020 pe acest segment. Se doreşte transferarea inovării către piaţă, iar noi finanţăm aşa ceva“, a mai spus Potor. 

Petre Daea: „Profiturile fermierilor au de suferit

Daea, la conferința Capital: „Pentru prima dată în istorie, România a fost primul producător de porumb din Europa, în fața Franței”

Ministrul Agriculturii: „Am demolat prea mult în această țară. Sistemul de irigațiii este o mărturie”

Daea la Conferința Capital: Trebuie să creștem efectivele de animale și păsări pentru a consuma producția de porumb pe care o avem

Ministrul Agriculturii a prezentat situaţia la zi a suprafeţelor însămânţate