Conducătorul auto Traian S. a văzut, la parterul unui bloc din Bucureşti, un anunţ: „Încheiem asigurări RCA“. Firmă la uşă, oameni amabili, preţ convenabil, totul părea ok. Numai că peste trei luni, a accidentat un motociclist.

Conştiincios, Traian a înmânat motociclistului poliţa RCA. Acesta s-a prezentat la asigurător, după câteva zile de spitalizare, să ceară daune materiale pentru vătămare corporală şi pentru repararea motocicletei. Numai că aici i s-a spus că poliţa era falsă! De fapt, aceasta fusese emisă într-un aşa-zis format electronic, iar clientul păcălit a primit o chitanţă care nu valora nimic. Atunci păgubitul a mers la Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii. Tot acolo s-a prezentat şi Traian S., cu o copie după poliţă şi chitanţa de plată. Degeaba. După verificarea poliţei, cei de la FPVS au constatat acelaşi lucru – poliţa nu exista, în realitate. La ASF, aceeaşi poveste, brokerul care vânduse asigurarea nu figura în registru. Speriat, Traian s-a dus la parterul blocului unde încheiase contractul, dar pretinsa companie de intermediere dispăruse de acolo.

Până la urmă, FPVS a achitat motociclistului despăgubirea, apoi s-a îndreptat împotriva lui Traian S., care a fost nevoit să plătească el, din buzunar, circa 10.000 de lei.

Verificaţi pe Internet înainte de a cumpăra

Ce putem face pentru a evita astfel de situaţii? Ionel Dima, vicepreşedinte la compania de brokeraj AVUS, recomandă să verificăm totdeauna persoana care ne vinde poliţa în Registrul Intermediarilor, aflat pe site-ul Autorităţii Române de Supraveghere Financiară (ASF), la acest link.

Cu alte cuvinte, când mergem să încheiem un contract de asigurare, cel mai bine ar fi să avem la noi un laptop, o tabletă sau un smartphone cu conexiune la Internet. La adresa menţionată putem introduce numele persoanei fizice sau juridice care ni s-a prezentat drept broker. Apoi, printr-un simplu click, aflăm compania de asigurare pentru care brokerul face intermediere şi categoriile de asigurări tranzacţionate.

Dacă brokerul este fals, aceste informaţii nu vor apărea pe ecranul device-ului. Tot pe site-ul ASF, găsim o bază de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) încheiate pe teritoriul României – CEDAM, la această adresă. Acolo putem verifica o poliţă de răspundere civilă auto după numărul de înmatriculare al maşinii sau seria caroseriei. De asemenea putem conspecta un istoric al daunelor, prin identificarea prejudiciilor asociate unei combinații CNP, CUI – număr de înmatriculare, serie de caroserie.

Ce riscăm când încheiem un contract de asigurare

Când cumpărăm o poliţă, pot apărea numeroase probleme.

„Dacă persoana care emite poliţa, fie că este vorba despre broker, agent sau orice altă persoană împuternicită de asigurător pentru această activitate, nu cunoaşte produsul pe care îl vinde, clientul poate încheia o poliţă care nu acoperă toate riscurile relevante sau riscurile principale la care este expus“, au declarat pentru Capital reprezentanţii UNSICAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România.

„De asemenea, este posibil ca suma asigurată să fie stabilită în mod incorect, iar clientul să fie subasigurat. Într-un astfel de caz, în momentul unei daune, despăgubirea primită va fi redusă în aceeaşi proporţie în care a fost redusă şi suma asigurată. Rolul unui broker este de a consilia clientul cu privire la condiţiile de asigurare – riscuri acoperite, excluderi, drepturile şi obligaţiile în relaţia cu asigurătorul – şi la stabilirea unei sume corecte“, au mai spus oficialii UNSICAR.

Asigurare de răspundere profesională până la 1,1 mil. euro

Brokerii de asigurare sunt obligaţi să încheie asigurări de răspundere civilă profesională, limita pe eveniment a răspunderii fiind de 1,1 milioane de euro, au explicat reprezentanţii UNSICAR. Astfel, un client care încheie o asigurare printr-un broker are de fapt două asigurări. În cazul unei poliţe încheiate în mod incorect, care afectează nivelul despăgubirii primite de asigurat în caz de daună, aceasta poate atrage răspunderea profesională a brokerului. Acest gen de protecţie nu există când poliţa se încheie direct la asigurător sau la agenţii de asigurare.