Conform statisticii, clienţii persoane juridice au atras cea mai mare pondere (98%) din totalul finanţărilor, restul de 2% fiind consemnat în rândul persoanelor fizice (2%). 

'Majoritatea persoanelor juridice care apelează la leasing financiar ca sursă de finanţare a achiziţiilor necesare activităţii lor economice o reprezintă IMM-urile. Parteneriatul public-privat înscrie o pondere de 0%, indicând lipsa de apetit a autorităţilor publice pentru acest model de finanţare a proiectelor de investiţii la nivel naţional. Durata de finanţare cel mai des întâlnită este de 4-5 ani (30%), urmată de 3-4 ani (23%), 2-3 ani (18%), 5-7 ani (13%), 1-2 ani (8%), un an (5%) şi 7-15 ani (3%). Această ultimă perioadă este caracteristică finanţării sectorului imobiliar', se notează în comunicatul de presă al ALB România. 

Pe fondul creşterii cu 13% a pieţei de leasing financiar din România, la finele lunii martie, cu un volum total nou finanţat în valoare de 350 milioane de euro, distribuţia pe tipuri de active finanţate a fost următoarea: 77% (270 milioane de euro) autoturisme şi vehicule comerciale, 20% (68 milioane de euro) echipamente şi 3% (12 milioane de euro) imobiliare. 

Vehiculele au înregistrat o creştere de 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar pe categorii de vehicule autoturismele reprezintă, încă, o pondere majoritară de 49% din totalul volumului. Acestea sunt urmate de de vehiculele comerciale grele, cu o pondere de 40%, vehiculele comerciale uşoare (10%), precum şi alte categorii de vehicule în proporţie de 1%. 

ALB-România subliniază faptul că, la finalul primului trimestru al anului 2015, s-a înregistrat o creştere a finanţării echipamentelor agricole, de la 24% la 26%, în tendinţă similară cu finanţarea sectorului construcţiilor (de la 15% la 22%), cu finanţarea echipamentelor medicale (de la 3% la 15%) şi cu industria metalurgică (de la 6% la 7%). 

Pe de altă parte, ponderea finanţării echipamentelor destinate altor industrii este în scădere, astfel: echipamentele destinate industriei de prelucrare a lemnului (scădere de la 8% la 5%), finanţarea tehnologiei din domeniul energiei (de la 6% la 1%) şi industria textilelor şi de încălţăminte (de la 4% la 1%). 

În acelaşi context, sectorul imobiliar menţine minimul istoric din 2013 şi 2014, cu o pondere de 3% din total finanţări, fiind în concordanţă cu contextul general al pieţei imobiliare din România. 

La capitolul cote de piaţă, cea mai mare reprezentare este înregistrată de către firmele de leasing financiar subsidiare băncilor, cu 79% din total, urmată de cele captive producătorilor (17%) şi de către companiile de leasing financiar independente (4%). 

ALB, membră a Federaţiei Europene a Asociaţiilor Societăţilor de Leasing – Leaseurope şi coordonatoare a Grupului de lucru CEE al Leaseurope prin Secretarul General, reprezintă 89% din piaţa de leasing financiar din România.

AGERPRES