Nu știu să facă focul și omoară pe oricine le calcă teritoriul. Aşa ar putea fi caracterizat pe scurt tribul care locuieşte pe Insula North Sentinel.

Oamenii de aici trăiesc ca în epoca de piatră și au drept ocupație culesul, vânătoarea și pescuitul. Sentinelezii reprezintă una dintre cele mai vechi populații din lume. Deși insula aparține, în mod oficial, Indiei, nimeni nu îndrăznește să o viziteze și nici măcar se apropie de tribul din North Sentinel. Motivul este violența extremă și ostilitatea de care dau dovadă locuitorii insulei. Ce care au încercat să vină la țărm pe insulă au fost atacati sau chiar uciși. De aceea, oficialii indieni au decis să interzică accesul pe o rază de trei mile de insulă. În 1896, un condamnat hindus a evadat din închisoare, însă a avut ghinionul ca pluta improvizată de acesta să îl ducă fix pe insula din North Sentinel . Drept urmare, evadatul a fost găsit câteva zile mai târziu pe o plajă, cu trupul perforat de săgeți și cu gâtul tăiat.

Ceea ce este cu adevărat incredibil este că oamenii de aici nu au fost deloc atinși de civilizația modernă. Sentinelezii folosesc focul și apoi îl păzesc cu strășnicie, fiindcă nu știu să îl obțină. Nu poartă haine și folosesc arcuri cu săgeți sau sulițe pentru a se apăra. Limba lor a fost studiată și se pare că nu seamănă cu nimic altceva cunoscut până acum.

 

Se estimează că populaţia insulei North Sentinel numără undeva între 50 şi 400 de persoane. Un număr precis nu poate fi obţinut, deoarece sentinelezii nu sunt prietenoşi cu vizitatorii. De altfel, recensământul din 2001 a fost efectuat de la distanţă de reprezentanţii guvernului indian, de care aparţine insula. Rezultatele oficiale au numărat 39 de persoane (21 de bărbaţi şi 18 femei), însă autorităţile recunosc că nu reprezintă o măsurătoare exactă a populaţiei de pe insula ce se întinde pe 72 de kilometri pătraţi.

O analiză ADN efectuată asupra celorlalte triburi din arhipelagul Andaman sugerează că sentinelezii reprezintă una dintre cele mai vechi populaţii ale planetei, dăinuind de peste 60.000 de ani.