Dacă vei încheia această primă zi cu un plus la capitolul imagine, ai toate şansele să te integrezi cu succes în firmă. Un minus îţi poate afecta însă întreaga carieră, spun specialiştii consultaţi de site-ul salary.com.

Iată câteva ponturi pentru a trece testul.

1. Vino devreme, pleacă târziu. Punctualitatea demonstrează că eşti un tip organizat, apt pentru muncă, iar aceste calităţi vor fi luate în considerare de noii tăi colegi. Află repede ce prevede cultura de firmă cu privire la ziua de lucru. Când pleacă oamenii acasă? Chiar dacă programul e de la 9 la 5, nu vei încasa o bilă albă dacă pleci la 5, iar alţii au stat până la 6.

2. Îmbracă-te adecvat. Îţi place sau nu, oamenii te judecă după aspectul vestimentar. În cele mai dese cazuri, serviciul nu este un loc unde să îţi manifeşti hippiotismul. Ca să transmiţi din primul moment un mesaj de ordine şi încredere, îmbracă-te profesional.

3. Afişează o atitudine pozitivă. Fii plăcut, entuziast, prietenos cu toată lumea care îţi iese în cale.Acceptă ce ţi se cere să faci cu entuziasm şi niciodată, niciodată nu te plânge de o sarcină, de job în general sau de vreun coleg.

4. Cere ajutor. Pare tentant să îţi demonstrezi competenţa din prima zi. Dar oricâte cunoştinţe şi aptitudini ai avea, nu poţi găsi răspuns la toate întrebările. Decât să faci ceva greşit, mai bine întreabă-i pe colegii mai vechi în firmă cum trebuie procedat. Nimeni nu se aşteaptă să le ştii pe toate. Solicitarea unui sprijin este un semn de putere, nu de slăbiciune.

5. Ia iniţiativa. E firesc să te simţi nebăgat în seamă, pentru că eşti nou şi ceilalţi mai au şi alte treburi decât să îţi dea atenţie. După ce ai îndeplinit o sarcină, nu te închide într-un glob de sticlă până vine şeful să-ţi spună ce ai de făcut. Mai bine anunţă-l că ai terminat treaba şi cere-i să-ţi dea altă misiune.

6. Verifică-ţi viaţa personală la uşă. Dacă arăţi că eşti dezorganizat în relaţia cu tine însuţi sau cu cei apropiaţi nu vei fi apreciat la prima vedere. Păstrează-ţi problemele personale pentru tine, nu folosi compania pentru a le rezolva.

7. Socializează. Firma la care lucrezi de acum are o echipă de fotbal, sau alte activităţi extraprofesionale? Alătură-te. Astfel vei construi o relaţie solidă cu noii colegi şi vei dovedi că eşti un om de echipă.

8. Evită bârfele. Nu te asocia cu cei care îi vorbesc de rău pe alţii. Răspândirea de zvonuri este considerată un comportament negativ, cu efect dezastruos asupra statutului tău.

9. Stai departe de luminile rampei. Vrei să ieţi în evidenţă încă din prima zi. La urma urmelor, colegii trebuie să afle repede cât de competent eşti. Dar o expunere prea mare îţi poate dăuna, îţi poate conferi imaginea de "omul care le ştie pe toate". Preferabil să îi asculţi pe ceilalţi, să fii receptive la sugestii şi să îţi etalezi cunoştinţele fără să agasezi.

10. Spune "mulţumesc" cât mai des. Vrei să repurtezi cât mai multe succese, oricât de mici, încă de la început. Dacă vei reuşi, arată-ţi recunoştinţa faţă de cei care te-au ajutat. Fă-ţi o politică din a mulţumi celor care şi-au răspuns la întrebări şi îţi vei face jobul mai uşor.