„Ne confruntăm cu presiuni de depreciere pe leu, așa cum au și maghiarii și polonezii, singură moneda care s-a apreciat în zona fiind coroana cehă. Tendința de depreciere a leului este mai de durata decât în cazul zlotului și forintului”, a spus Isărescu, la prezentarea Raportului trimestrial privind inflația, potrivit Hotnews.ro.

„Nu sunt cifre mari, dar această tendința este asociată cu situația balanței de plăti. Și, față de polonezi și față de unguri,România are o deteriorare a balanței de plăti. Avem importuri mai mari decât exporturile, iar viteză de creștere a importurilor o depășește pe cea a exporturilor. Se conturează o problema, chiar dacă acest deficit e parțial acoperit de intrări de capital și de fonduri europene. Ungurii sunt aproximativ pe echilibru cu balanță de plăti, iar cehii sunt pe excedent”, a arătat șeful băncii centrale.

Euro a depășit miercuri pragul de 4,6 lei, la cotația de referință a Băncii Naționale a României (BNR).

Euro a urcat miercuri cu 2,30 bani, până la 4,6198 lei, iar dolarul cu 0,64 bani, la 3,9810 lei.

Ultima oară când euro s-a situat peste acest prag a fost în urmă cu mai bine de 5 ani, la 3 august 2012, când cotația a fost de 4,6481 lei pentru un euro. La 29 iulie 2012 a fost organizat referendumul pentru suspendarea președintelui în funcție la acea dată, Traian Băsescu.

Francul elvețian s-a întărit de la 3,9742 la 3,9869 lei, iar lira sterlină a slăbit de la 5,2257 la 5,2251 lei.

Cursul euro/leu a ajuns la 4,63 miercuri pe piaţa interbancară şi se tranzacţiona, la ora 12:20, în scădere, la 4,62, evoluţia fiind pusă de analişti pe seama declaraţiilor de marţi ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

Ciprian Dascălu, economist şef al ING Bank România, a declarat că piaţa a reacţionat după comentariile băncii centrale care a spus că va permite o volatilitate mai mare pe curs şi una mai redusă de ratele de dobândă. 

 

Guvernatorul a explicat marţi că există trei variabile care nu pot fi „ţinute” concomitent: rezerva, cursul şi dobânzile. România a făcut o combinaţie între acestea, în sensul că nu a ţinut nici la rezervă, pentru că acesta a fost mult peste ceea ce este definit ca fiind optim. În ceea ce priveşte dobânzile, Mugur Isărescu a spus că rata de politică monetară trebuie să aibă mult mai multă semnificaţie, că România este mult mai bine pregătită şi cu un grad de euroizare mult mai scăzut. 

„Ceva trebuie să se mişte mai mult şi acesta nu poate să fie decât cursul, în sus sau în jos. Să nu luaţi asta că e doar pe o singură direcţie. Piaţa îl plimbă, nu aţi văzut cum e şi cu euro/dolar? Ba e 1,20, ba e 1,10. E şi mai inteligent să faci aşa ceva. Toată chestia e să credem că pieţele funcţionează”, a explicat şeful băncii centrale, citat de Agerpres.