'Avem o creştere economică în toate ţările din Europa Centrală şi de Est mai echilibrată pe componente. Vestea cea mai bună, pe care o putem identifica şi în economia Românească, este legată de revenirea consumului. Vânzările cu amănuntul au crescut foarte mult în ultimul timp, cu 9 – 10% în termeni de volume, ceea ce arată că şi cererea internă dă semne de revenire rapidă, pe lângă cererea externă care a crescut destul de mult în ani precedenţi şi a reprezentat principalul motor al creşterii economice', a explicat Dumitru.

Cu toate acestea, 'încasările statului din taxa pe valoarea adăugată (TVA) au o performanţă extrem de slabă. Este o decuplare totală. Explicaţia nu poate fi decât una legată de creşterea evaziunii fiscale. Evaziunea din TVA este deja la cote alarmante, şi este puţin spus', a subliniat preşedintele Consiliului Fiscal.

În plus, el a menţionat şi creşterea consumului intern cu peste 6% din primul trimestru, care se explică şi prin faptul că este raportat la reduceri foarte mari în perioada de criză. Pe de altă parte, însă, deşi încrederea consumatorului în statele din regiune se îmbunătăţeşte semnificativ, România face notă discordantă. 'În România, încrederea consumatorului stagnează.. În tot tumultul acesta cotidian, cu tot zgomotul politic, este greu să crezi că lucrurile la nivel de încrederea consumatorului se pot îmbunătăţi substanţial într-un an electoral', a subliniat Ionuţ Dumitru.

Pe de altă parte, explicaţia privind revenirea consumului este legată de dobânzi, care au ajuns la minime istorice şi nu mai încurajează economisirea. 'Depozitele în România au crescut în ultimii ani cam cu 10%, o cifră foarte mare, dar creşterea era mai degrabă determinată de un sentiment de neîncredere şi de o motivaţie de precauţie. Consumatorii români economiseau mai mult, deşi veniturile nu au avut o evoluţie foarte pozitivă. Acum, dobânzile la depozite nu mai sunt la fel de atractive pentru economisire şi discutăm de o reorientare a consumatorilor şi un apetit mai mare către a consuma mai mult şi a economisi mai puţin', a mai spus preşedintele Consiliului Fiscal.AGERPRES