Live Text
 

Avem nevoie de personal calificat pentru repartizarea fondurilor europene, pentru a ajunge la nivelul celorlalte țări europene care accesează fondurile mult mai bine decât o face România. UE ne garantează dreptul de a cheltui aceste fonduri, însă noi nu o facem. Accesarea de fonduri eropene este cheia creșterii economice în următorii ani.

Povestea cu formularul 600 a adus o revoltă populară, iar regula care s-a introdus a fost cel puțîn discutabilă. Ministerul de Finanțe a recunoscut că este într-adevăr o problemă, iar în urma ei s-a ajuns la propunerea privind noul sistem, adică declarația unică.  Această declarație va uni 7 declarații, fiecare avea până acum o pagină, două, în funcție de tipul de venit. Acum avem un singur document unic  ce va cuprinde 6,7 pagini ,cu un singur termen de impunere, fără regulile care existau pentru celelalte declarații. Ce a apărut este totuși o prezentare în power point, nu o lege. Va trebui să existe o lege care să cuprindă această prezentare. 

În 2018 s-a schimbat termenul limită de depunere. Luna mai a dispărut din calendarul declarațiilor, acum avem data de 15 iulie. Este însă un an de tranziție și în 2019, situația se va schimba, iar declarația va trebui depusă până pe 31 martie.

Până acum, au fost multe situații când plăteai anticipat, de patru ori pe an. Acum însă, sistemul se simplifică și nu se va mai plăti anticipat, iar asta este o schimbare importantă.

O altă schimbare foarte importantă este renunțarea la decizii de impunere. Știi cât ai de declarat, ai un termen limita, ai depus-o și știi când trebuie să plătești, fără decizie de impunere.

La bugetul de stat, din 2018 s-a introdus un nou sistem de bonificație. Aceasta se acordă pentru 5% sau 10% în funcție de termenul depunerii. Această bonificație se oferă dacă declarația este depusă în spațiul virtual, la ghișeu, există un sistem de bonificație, dar este mai mic. ANAF-ul trebuie să obișnuiască populația să se adapteze la mediul online.

Pe plan internațional, se recunoaște în general problema economiei digitale, aici vorbind de tot ceea ce înseamnă criptomonede, comerț electronic, etc. Sunt foarte multe întrebări care încă nu și-au găsit răspunsul sau soluția, însă. la nivel european și OECD. se lucrează permanent la îmbunătățirea situației, iar în următorii ani vom vedea schimbări mari. 

Statul român nu știe încă cum să descrie și să analizeze problema criptomonedelor. Situația nu este clară și momentan fiecare este liber să gândească ce vrea. Există o interpretare a autorităților fiscale legată de tranzacțiile ocazionale efectuate cu criptomonede, însă este o dilema dacă tranzacția de criptomonede este sau nu impozabilă. Cert este că acest comerț și tranzacționarea de criptomonede în mod regulat și profesional sau quasi-profesional, reprezintă o activitate impozabilă.

 

Legea prevenției dă contribuabilului încă o șansă, de a nu primi amendă la prima abatere în cazul în care există o greșeală de contravenție, însă nu orice abatere este acoperită de această lege. Este o lista de 70 de contravenții, foarte precis indicate, după care se va desfășura proiect de lege al prevenției. Această lege va ajuta contribuabilii în cazul unor mici greșeli și nu în caz de evaziune fiscală. 

Trecerea de contribuții de la angajator la angajat și directiva anti-abuz face parte dintr-un pachet de amanedamente care a trecut de Camera Deputaților și care urmează să fie modificat și publicat în Monitorul Oficial. Se propune creșterea limitelor pentru directiva anti-abuz la nivelul celui din UE. În ceea ce privește transferul contribuțiilor, nimeni nu se așteaptă la o schimbare de salariu, însă există un fenomen prin care mulți angajatori, atât străini, cât și români, nu au crescut salariile dat fiind situația actuală, pentru că nu au știut cum se va schimbă legislația. Acum este destul de clar că legislația nu o să dispară și majoritatea au dedus că oferirera de bonusuri nu este o soluție bună pe termen lung. Acum, toată lumea așteaptă că acest pachet legislativ să treacă de Monitorul Oficial pentru a se conforma cu schimbările aduse.