”Caracterul urgent al prezentului act normativ este dat de ameninţările războiului hibrid şi necesitatea creării unei platforme unitare de cercetare şi producţie naţionale şi de necesitatea menţinerii la parametri normali a Colecţiei naţionale de culturi microbiene şi celulare (CNCMC), a Laboratorului cu nivel 3 de biosiguranţă (BSL 3), a Biobazei şi a Unităţii de intervenţie rapidă în urgenţe microbiologice şi bioterorism. Neadoptarea imediată a unor măsuri generează disfuncţionalităţi majore cu efecte negative asupra stării de sănătate a populaţiei, precum şi perturbări grave, în situaţii de criză, de epidemii şi pandemii, ce pot afecta atât sistemul naţional de sănătate publică, cât şi securitatea naţională a României”, se arată în nota de fundamentare a ordonanţei de urgenţă.

Executivul își propune astfel să revitalizeze și să dezvolte activitatea institutului, ca producător național de vaccinuri și alte produse biologice de uz uman, cu rol strategic în asigurarea independenței României în domeniul producției de vaccinuri, scrie cotidianul.ro.

Ordonanța prevede că, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare, se va aproba, prin hotărâre de guvern, organizarea și funcționarea Institutului National de Cercetare "Cantacuzino" (numit Institutul Cantacuzino), numărul maxim de posturi, precum și sursele de constituire a veniturilor proprii.

Finanțarea Institutului Cantacuzino se va realiza integral din venituri proprii și în completare din subvenții acordate de la bugetul de stat.

Sumele alocate de la bugetul de stat Institutului Cantacuzino nu se includ în creditele bugetare, reprezentând 2% din PIB alocate anual Ministerului Apărării Naționale și sunt destinate efectuării cheltuielilor pentru realizarea activităților institutului, precizează Executivul.

În ceea ce priveşte salarizarea, fostul director de la Cantacuzino arată că personalul ar putea beneficia, în sfârşit, de salarii motivante, în condiţiile în care lefurile lor vor fi echivalate cu cele din domeniul militar. „Angajaţii nu vor deveni militari”, a dat asigurări Adrian Ionel. De altfel, şi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, medicul Cristian Grasu, a explicat că tranziţia, care se va face cât mai curând posibil, nu îi va afecta pe medicii şi cercetătorii din Institutul Cantacuzino, informează adevarul.ro.