În primele trei luni din acest an, salariile au crescut cu 2,5% iar în trimestrul patru din 2014 avansul a fost de 2,2%.

Pe bază nominală, cel mai semnificativ avans s-a înregistrat în estul Germaniei, în sectoarele unde lucrează forţa de muncă mai puţin calificată, ceea ce sugerează că introducerea salariului minim de 8,50 euro brut pe oră în Germania, de la 1 ianuarie, a fost benefică.

Inflaţia redusă a sprijinit, de asemenea, creşterea salariilor. În trimestrul doi din 2015, preţurile de consum au crescut cu doar 0,5%.

Ferdinand Fichtner, economist la DIW, consideră că anul acesta salariile reale ar urma să urce cu 2,5 – 3%, ceea ce va majora semnificativ puterea de cumpărare.

Exporturile nu mai reprezintă principalul motor de creştere al economiei Germaniei, fiind depăşite de consumul privat. Datele recente arată că şomajul este în scădere, iar inflaţia încetineşte. Vânzările de retail sunt în creştere, iar încrederea consumatorilor se află la un nivel ridicat.

Analiştii susţin că poziţia fiscală solidă a Germaniei, situaţia foarte bună a pieţei de muncă, inflaţia scăzută, declinul semnificativ al preţului la ţiţei, deprecierea euro şi noile măsuri de politică monetară adoptate de Banca Centrală Europeană oferă măsuri suplimentare de optimism privind perspectivele celei mai mari economii europene în acest an. AGERPRES