În 2014, Gazprom a anunţat iniţial un program de investiţii de 806 miliarde de ruble, însă ulterior suma a fost majorată la 1.026 miliarde ruble.

Cea mai mare parte a investiţiilor care vor fi efectuate în 2015 de Gazprom vor viza dezvoltarea depozitelor de gaze din peninsula Yamal precum şi realizarea unor studii pentru o nouă conductă de gaze spre China.

La sfârşitul săptămânii trecute, Gazprom a semnat un memorandum privind livrarea unui cantităţi suplimentare de 30 de miliarde metri cubi de gaze naturale pe an spre China prin intermediul conductei „ruta vestică”.

De asemenea, Gazprom a anunţat că este gata să demareze construcţia secţiunii submarine a conductei South Stream.

Conducta South Stream, un proiect al cărui cost este estimat la 40 de miliarde de dolari, este destinată să transporte gazul natural rusesc în Europa ocolind, însă, Ucraina. Proiectul nu a primit încă aprobarea Uniunii Europene, care încearcă să-şi reducă dependenţa de gazul rusesc, în condiţiile în care o treime din necesarul de gaze al UE este importat din Rusia.

În urma sancţiunilor occidentale impuse Moscovei, Gazprom nu mai poate achiziţiona echipamente din Occident pentru proiectele sale. În schimb, spre deosebire de alte companii ruseşti, Gazprom are în continuare acces pe pieţele occidentale de capital.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei şi jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus şi Turcia.