În ultimi ani, Rusia a înterzis importurile din diverse categorii de alimente, înclusiv pui, alune, şi mâncare semi-preparată din SUA; carne de vită sau porc din Marea Britanie;şi cel mai important: fructe, legume, produse din carne de porc sau de vită, ouă şi alte alimente din UE.

Această interdicţie a generat un vârf temporar de inflaţie, însă, pentru a-l contracara autorităţile au sprijinit agricultura locală pentru a înlocui mâncarea obţinută din importuri. În acest context, au apărut programe de stimulare a veniturilor pentru micii fermieri din Rusia. Aceste măsuri au apărut din panică, dar vor ajuta generaţiile viitoare pentru a face agricultură în Rusia.

Prin Programul „Fermierul începător” guvernul dă subvenţii pentru micii fermieri în valoarea de 1,5 milioane de ruble, adică mai puţin de 23.000 de dolari. Acesta a fost un program popular de la început. Circa 3.000 de candidaţi au aplicat în 2014, dar de când a fost instaurat embargoul interesul a crescut. În primul trimestru din 2015, în program s-au înscris peste 4.600 de aplicanţi.

Subvenţiile ajută fermierii să-şi dezvolte diferite tipuri de exploataţii agricole. Circa 60% dintre aplicaţii sunt pentru ferme de bovine, restul fiind pentru fructe,legume şi cereale. Această sumă nu pare a fi una suficientă pentru înfiinţarea unei ferme, dar ruşii se pot descurca cu aceşti bani. Ei pot cumpăra echipamente, terenuri agricole şi tot ce este necesar pentru a obţine alimente, care să ajungă mai repede pe rafturile magazinelor.

Un plus pentru economia Rusiei este faptul că cei mai mulţi fermieri sunt mici, în comparatţie cu marile afaceri din agricultura americană. Mai mult de jumătate dintre fermierii din Rusia sunt agricultori mici pentru care o subvenţie de astfel de dimensiuni poate face o diferenţă uriaşă.