Totul a pornit de la un vis. Pentru a se adeveri, a fost nevoie de muncă, perseverență și speranță. Drumul de la vis la realitate nu a fost deloc ușor, mai ales la început când totul părea că se ruinează. Asta se întâmpla în primii ani de după Revoluție, atunci când Elisiu Goța a venit cu această idee. „Tata făcea role pentru fântâni și monumente funerare. În 1990, a plecat la niște prieteni în Germania, de unde s-a întors cu două pietre. A văzut acolo ce se poate face cu ele și așa a început“, povestește Emil Goța, cel care conduce businessul Elis Pavaje. De profesie lăcătuș-mecanic, seniorul a început să fabrice o matriță pentru a produce pavele. Cu o presă de vulcanizare modificată a început să producă primele „pietre“ în grădina casei din Alba. „Am tot făcut piatră după piatră, dar nu venea nimeni să le cumpere. Vecinii și oamenii de acolo ne spuneau «sunteți nebuni, faceți pietre»“, adaugă Emil Goța. Se aflau la un mic pas să renunțe, vâzând că produse pe care le făceau nu le dorește nimeni. Salvarea a venit tot din partea sașilor, care cunoșteau moda din Germania. „Am avut noroc cu ei. Primele pavaje lor le-am livrat pentru a-și pava curțile caselor pe care le aveau în România“, spune Emil Goța. Primul contract a venit abia în 1993, atunci când au amenajat parcarea unei sucursale BCR din Deva. „A fost o comandă de 3.000 de metri pătrați. Am lucrat la ea toată vara, cu trei matrițe făcute de tata“, își amintește directorul general al Elis Pavaje.

Pas cu pas

Dacă la început produceau 6 mp/zi, în 1995 familia Goța a achiziționat din Italia o mașină semiautomată de producție pavele din beton, mărindu-și capacitatea de producție la 50 mp/zi. „Făceam 9 bucăți la o presare, era mult mai ușor“, spune Emil Goța, care a muncit în acest business „de la cizme de cauciuc“ până a ajuns să o conducă. „Fiind un business de familie am fost implicat încă de la început. Tata ne consulta pe mine și pe fratele meu cu privire la orice dezvoltare“, precizează omul de afaceri, care de mai bine de două decenii conduce acest business. Prima hală de producție, de la Petrești, județul Alba, a fost construită în 1999, iar doi ani mai târziu firma a achiziționat prima instalație automată de fabricat pavele prin vibropresare, cu care producea 250mp/schimb.

 

Cea mai bună perioadă pentru Elis Pavaje a fost înainte de criză, spune directorul general al companiei. Iar acest lucru se poate observa și din raportările financiare: în 2005 cifra de afaceri a companiei a fost de 12,6 milioane de lei și a avut o evoluție fulminantă până în 2008, an în care compania a raportat afaceri de cinci ori mai mari (63,7 milioane de lei). „A fost o perioadă bună înainte de criză, cu un ritm foarte bun al sectorului de construcții“, explică Emil Goța. 

Boom-ul construcțiilor a fost anticipat de familia Goța, care în 2005 a deschis o nouă hală de producție la Petrești și a achi­zi­ți­o­nat o linie de producție automatizată pentru pavele și borduri. 

La nivel național

Următorul pas făcut de familia Goța a constat în construcția unei noi fabrici în partea de sud a țării, la Stoenești județul Prahova. „Cererea era tot mai mare, astfel că am luat decizia să deschidem o nouă unitate de producție. În 2009 totul a căzut“, spune omul de afaceri. Deși criza a afectat Elis Pavaje, compania raportând doi ani la rând afaceri în scădere, businessul a continuat să se dezvolte. „Am fost nevoiți atunci să luăm unele măsuri, am renunțat la o mică parte din echipele de montaj, dar am continuat să investim“, spune directorul general al companiei. Când alte firme își restrângeau activitatea și renunțau la angajați, Elis Pavaje a continuat să investească, iar acest pariu a fost unul câștigător. În perioada 2010-2012, au realizat noi investiții în creșterea capacității de producție atât la Petrești, cât și la Stoenești. Au urmat noi și noi investiții în diversificarea și mărirea capacității de producție, utilaje și parc auto. 

Dezvoltarea businessului nu s-a oprit aici. În primăvara acestui an, liderul pieței de pavaj a început construcția celei de-a treia fabrici. De data aceasta a fost aleasă zona de est a țării, mai exact localitatea Secuienii Noi, județul Neamț. „Urmărind dinamica pieței, am ajuns la concluzia că deschiderea unei noi unități de producție este un pas necesar în dezvoltarea companiei. Am crescut vânzarile an de an, prin optimizarea proceselor de producție și prin investiții în liniile de producție existente, însă există o limită pe care nu o mai poți depăși, fără să asiguri capacitate suplimentară“, spunea Emil Goța, în aprilie anul curent, la momentul anunțării noii investiții. Din surse proprii și un credit contractat de la BCR, Elis Pavaje a ridicat deja noua fabrică de la Secuieni, o investiție care se ridică la 10 milioane de euro. „Am vrut să începem producția în iulie, însă am întâpinat unele probleme“, ne-a spus Emil Goța, cu mențiunea că fabrica a început producția abia în această lună. Astfel, Elis Pavaje a ajuns, în cele trei fabrici, la o capacitate de producție de 15.000 mp de pavele/zi. „Sectorul bancar este foarte important pentru economie. Dacă vrei să te dezvolți ai nevoie de bănci“, susține Goța, care se așteaptă să amortizeze investiția în aproximativ 10 ani. 

Pentru acest an, compania a estimat creșterea vânzărilor cu aproximativ 14%, mizând pe intrarea în producție a noii fabrici în luna iulie. Acum, Goța susține că depune toate eforturile pentru a-și atinge acest obiectiv, chiar dacă începutul de an a fost unul nu tocmai fericit. „2017 e un an atipic. Am avut un start mai lent, cu două luni de iarnă grea. Am reușit să recuperăm pe parcurs și sperăm să fim pe plus la finele anului“, adaugă directorul general al Elis Pavaje.

„Nu avem de gând să vindem“

Prin noua investiție, Elis Pavaje a creat 40 de noi locuri de muncă, ajungând la 570 de salariați pe tot grupul, care include și balastiera și echipele de montaj. „Am format deja echipa de la Secuieni, dar vă spun că în ultimii ani simțim o ameliorare a forței de muncă“, spune antreprenorul. În prezent, salariul mediu la Elis Pavaje este de 2.900 de lei. „În ultimii ani am pierdut salariați care au decis să lucreze în străinătate. O parte s-au întors și i-am reangajat“, spune managerul. Întrebat dacă intenționează să vândă businessul așa cum au făcut alți antreprenori din județul Alba în ultimii doi ani (Albalact, Alpin Lux, Supremia), Emil Goța răspunde clar: „nu avem de gând să vindem“. În ultimii ani, Elis Pavaje a fost curtată de unele companii străine, însă familia Goța nu a dat curs ofertelor.

 

Când vine vorba despre modificările aprobate recent de Guvern, Emil Goța crede că acestea vor complica viața antreprenorilor. „Prin plata defalcată a TVA vom fi obligați să facem două ordine de plată în loc de unu, iar creșterea accizei la carburanți ne afectează întrucât noi avem și mașini cu care transportăm pavelele“, spune Goța, precizând că Elis are circa 40 de camioane proprii. Nu are așteptări de la autorități, dar și-ar dori ca proiectele de infrastructură rutieră să fie duse la capăt și îmbunătățirea procesului de acordare a autorizaților și avizelor de către autorități. 

În puținul timp liber pe care îl are la dispoziție, Emil Goța joacă golf și de câțiva ani a început să facă trasee cu bicicleta. Obiectivul este acum parcurgerea întregului traseu al Dunării, de la locul unde izvorăște (Munții Pădurea Neagră – Germania) și până la vărsarea în Marea Neagră.