Rezultatele dezamăgitoare din trimestrul trei din 2016 vin după ce în precedentele trei luni s-a înregistrat o scădere a veniturilor din turism de aproximativ 35%. În perioada ianuarie – septembrie 2016 s-a înregistrat un declin de 31,9% al sosirilor vizitatorilor străini în Turcia, comparativ cu perioada similară din 2015. Cu toate acestea, peste 70% din veniturile din turism sunt obţinute de la vizitatorii străini.
Recenta tentativă de lovitură de stat, atentatele sinucigaşe din Istanbul, înrăutăţirea relaţiilor cu Kremlinul şi perioada dificilă prin care trece clasa mijlocie din Rusia pun probleme sectorului turistic, care asigură peste un milion de locuri de muncă şi este responsabil pentru aproximativ 4% din PIB-ul Turciei. Conform datelor Turkstat, în trimestrul trei din 2016 veniturile din turism au scăzut la 8,28 miliarde de dolari, în timp ce 12,1 milioane de turişti străini au vizitat această ţară, un declin de 5,3 milioane faţă de perioada similară din 2015
Declinul numărului de turişti este ultima dintr-un şir de veşti proaste pentru economie, în condiţiile în care temerile politice şi cele privind securitatea afectează încrederea investitorilor străini. Analiştii au avertizat recent că veniturile din turism vor scădea cu un sfert în acest an, ceea ce va costa Turcia aproximativ opt miliarde de dolari şi va şterge peste o jumătate de punct din creşterea economică.
Conform Agerpres, la celălalt capăt al Europei, Spania, o țară cu climă asemănătoare, a înregistrat, în primele nouă luni ale acestui an, un număr record de turişti- 60,3 milioane vizitatori străini, în creştere cu 10% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică, relatează agenţia EFE. Numai în septembrie, Spania a fost vizitată de circa opt milioane turişti străini, o creştere impulsionată, în special, de sosirile vizitatorilor din Marea Britanie, care, în pofida Brexitului, au crescut cu circa 13%, pentru a depăşi două milioane turişti.
În primele nouă luni din 2016, comunităţile autonome spaniole care au înregistrat cei mai mulţi turişti străini au fost Catalunia, Baleare şi Canare. Majoritatea turiştilor au avut un sejur cuprins între patru şi şapte nopţi, variantă pentru care au optat circa 28 milioane vizitatori