"Reducerea TVA la alimente este o măsură foarte bună, generic spus, pentru toată omenirea şi este păcat să fie compromisă de şmecheri. Consider că evaziunea fiscală în industria alimentară s-ar putea reduce după introducerea cotei reduse de TVA cu 30-40%. Dacă ANAF îşi înteţeşte controalele, vor fi mai multe şi permanente, dar fără a exagera, şi dacă ar face şi amenzile mai drastice, cred că se poate ajunge la o reducere a evaziunii fiscale cu 60 – 70%, ceea ce înseamnă destul de mult. Va rămâne fără niciun dubiu evaziune 10 – 15% pentru că multe produse vin din import", a spus Frumosu.

Potrivit sursei citate, prin reducerea evaziunii fiscale din industria alimentară se pot strânge mai mulţi bani la bugetul statului şi se pot orienta aceşti bani către sănătate şi învăţământ.

Acesta afirmă că, după reducerea TVA la alimente, zona comercială trebuie ţinută sub control, deşi retailerii şi-au luat angajamentul că efectele se vor vedea şi la raft.

"Din punctul meu de vedere trebuie ţinută un pic sub supraveghere zona comercială. Hipermarketurile deţin 70%-80% pe zona de comerţ din România, chiar dacă ei spun că deţin doar 40 – 50% şi au tot felul de pârghii prin care se fac că reduc preţul", a spus Frumosu.

În opinia acestuia, primul beneficiu al reducerii TVA la alimente este cel legat de ieftinirea alimentelor, fiind unul important pentru populaţie, ţinând cont că în veniturile lunare ale unui român cheltuielile cu mâncarea sunt între 40 şi 60%.

"Oamenii ar putea să facă lunar o economie între 150 şi 300 de lei prin reducerea preţului la alimente. În felul acesta un pensionar îşi poate acoperi şi medicamentele, iar un salariat are posibilitatea să îşi mai cumpere şi altceva, nu neapărat mâncare. Eu cred că măsura de reducere a TVA conduce la reducerea preţului şi are efecte, în afara celui legat de nivelul de trai al populaţiei, şi asupra consumului, pentru că numai în urma acumulării de economii putem merge şi către consum. Nu în ultimul rând, vor creşte vânzările şi odată cu ele şi firmele vor avea un profit mai bun şi probabil vor fi şi salarii un pic mai bune pentru angajaţii din industria alimentară", a explicat Frumosu.

Premierul Victor Ponta a anunţat marţi scăderea TVA la 9% la toate produsele alimentare, la băuturile nealcoolice şi la serviciile de alimentaţie publică, începând de la 1 iunie, anul acesta.

AGERPRES