'Au fost câteva discuţii la nivel de prim-miniştri, care au legătură cu agricultura. Vreau să îmi manifest sprijinul pentru mărirea contingentului de produse agricole din Republica Moldova pentru piaţa Uniunii Europene. Astăzi, este o discuţie la nivelul UE, unde o serie importantă de miniştri, în funcţie cu premierul, sunt la Bruxelles şi solicită Comisiei Europene mărirea contingentului pentru mere. Sigur că România va fi, probabil, principalul destinatar, dar am făcut anumite evaluări şi cred că suntem în măsură să primim acele produse. De asemenea, cred că astăzi toţi agricultorii din România şi cei care conduc din punct de vedere politic agricultura sunt alături şi întind o mână Republicii Moldova, pentru a se integra în Uniunea Europeană şi pe piaţa unică', a spus Constantin.

România şi Moldova au semnat la începutul lunii aprilie un plan comun de acţiuni în domeniul agricol, pentru perioada 2014 – 2015, care vizează mai multe domenii de activitate, printre care domeniul viticulturii şi cel fitosanitar.

Pe 25 septembrie 2013, Comisia Europeană a propus Consiliului şi Parlamentului European modificarea Preferinţelor Comerciale Autonome, astfel încât importurile UE de vinuri moldoveneşti să fie complet liberalizate, înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere parafat la Vilnius, care prevede şi crearea unei Zone de Liber Schimb Aprofundate şi Cuprinzătoare (DCFTA).

DCFTA prevede liberalizarea completă, fără restricţii, a pieţei UE pentru importurile de vin din Republica Moldova şi revocă regimul actual de Preferinţe Comerciale Autonome (ATP) (care prevede o cotă de 240.000 de hectolitri de vin pe an). Prin adoptarea propunerii Comisiei Europene, revocarea regimului ATP a fost devansată şi aplicată de la 1 ianuarie 2014.

LAPAR a organizat, joi, la Bucureşti, Conferinţa Naţională a Agricultorilor, unde au fost prezenţi peste 750 de participanţi din toate zonele ţării – membri reprezentativi ai LAPAR, dar şi preşedintele Traian Băsescu şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

SURSA: Agerpres