El a adăugat că actul normativ, aprobat săptămâna trecută de Guvern, se află în prezent în analiza Consiliului Concurenţei, apoi va pleca spre aprobare la Comisia Europeană.

În ceea ce priveşte preţul gazelor, ministrul şi-a exprimat speranţa că vânzarea unor volume de gaze pe bursă va duce la stabilirea unui preţ de referinţă pe această piaţă.

'La gaze, jucătorii să joace pe bursă, pentru stabilirea unui preţ de referinţă. Dacă Petrom are un preţ, Romgaz nu poate să stea în spate, trebuie să obţină acelaşi preţ. Astfel că, împreună cu ANRE, s-a stabilit un preţ de referinţă, care a crescut cu cel puţin 25%, ceea ce din nou a creat greutăţi pentru consumatori. Din acest motiv este nevoie ca o parte din producţia de gaze să fie vândută pe bursă', a declarat, joi, ministrul economiei, la o dezbatere privind exporturile.

Niţă a amintit că lucrează la o schemă de sprijin pentru marii consumatori de gaze împreună cu Ministerul Finanţelor.

'Problema este ce vom face cu micii consumatori în perspectivă? Pentru că s-ar putea ca la un moment dat preţul reglementat să fie mai mare decât cel de pe bursă. Asta va mai dura însă câţiva ani. Acum lucrăm la stimularea consumului de energie electrică, atât pentru consumatorul casnic, cât şi pentru industrialii mici. Lucrăm şi aici la o schemă de sprijin, dar trebuie să vedem de unde luăm banii', a mai afirmat ministrul economiei.

Prezent la eveniment, şefului Executivului, Victor Ponta, a precizat că una dintre problemele care afectează competitivitatea industriei este nivelul ridicat al preţurilor la energie.

'În ultimii cinci ani, în America preţul energiei a scăzut cu 50%, în Europa a crescut cu 200%. Acum avem o nouă problema: Ucraina. De aceea prioritatea numărul unu este scăderea preţului la energie', a spus premierul, adăugând că l-a 'torturat' pe ministrul Economiei, Constantin Niţă, astfel încât să vină cu o hotărâre de Guvern pentru scutirea marilor consumatori industriali de 85% din certificatele verzi.

Sursa: Agerpres