Reiterând că BCE va face tot ce este necesar pentru a ajunge la ţinta sa de inflaţie, de aproape 2%, având suficiente instrumente la dispoziţie, Vitor Constancio, a explicat că măsurile de stimulare adoptate în martie au nevoie de timp a-şi face simţite efectele în economie.

"Trebuie să aşteptăm ca măsurile adoptate în martie să-şi facă efect, în timp ce vom urmări cu atenţie evoluţiile externe", a afirmat oficialul BCE într-un discurs rostit la Londra.

Economia zonei euro este într-o situaţie mai bună pentru a face faţă şocurilor negative decât în trecut şi cele mai recente date arată o continuare a redresării moderate, care ar putea fi afectată de turbulenţe, a apreciat Vitor Constancio.

"Politica noastră monetară şi-a dovedit eficacitatea dar mai e nevoie de timp pentru ca măsurile adoptate în martie să ducă la majorarea inflaţiei în zona euro", a afirmat vicepreşedintele BCE.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât la minus 0,2% în aprilie, de la nivelul zero în martie, revenind în teritoriu negativ după ce, la şedinţa de politică monetară din 21 aprilie, preşedintele BCE, Mario Draghi, a afirmat că instituţia este gata să "utilizeze toate instrumentele disponibile" pentru a stimula creşterea preţurilor în zona euro, arată date preliminare publicate Eurostat.

Estimările analiştilor indicau o scădere a preţurilor de 0,1% în aprilie, în zona euro.

Banca Centrală Europeană mizează pe o creştere a preţurilor de sub 2%, însă inflaţia în zona euro a fost sub această ţintă încă de la începutul lui 2013, iar anul trecut a coborât chiar şi în teritoriu negativ, în condiţiile în care preţul la petrol s-a redus semnificativ.

Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a redus estimările privind creşterea economică şi rata inflaţiei în zona euro, atât în 2016 cât şi în 2017, în condiţiile în care preţul scăzut al energiei se va răsfrânge şi asupra preţurilor altor bunuri şi servicii. Conform noilor prognoze de inflaţie prezentate de BCE, zona euro ar urma să înregistreze în acest an o inflaţie de doar 0,1%, faţă de 1% cât estima anterior, iar prognoza pentru 2017 a fost revizuită la 1,3% de la 1,6%.

De asemenea, conform primelor estimări privind inflaţia în 2018, BCE prognozează o rată de 1,6%, sub ţinta de 2% avută în vedere de gardienii euro. Inflaţia în zona euro a fost sub ţinta avută în vedere de BCE în ultimii trei ani iar cele mai recente prognoze sugerează că situaţia se va repeta şi în următorii trei ani. AGERPRES