De la 1 ianuarie 2018, contribuțiile pentru asigurările sociale trec în seama angajatului, deși vor continuă să fie plătite de angajator. Astfel, netul, adică banii „în mâna” pe care îi primește salariatul, scade cu circa 18%, funcție și de dimensiunea salariului și deducerile personale, dacă nu cumva instituția unde lucrează nu decide să majoreze brutul. Iar în energie, e destul de clar: se va majora.

Foarte clară, pe subiect, este poziția Complexului Energetic Oltenia. Potrivit conducerii, nu numai că se vor mari salariile brute în așa fel încât angajatul să aibă același net, dar este posibil să fie acordate și sume suplimentare. „Prin transferarea contribuțiilor de la angajator la angajați, evident că salariul brut de baza va fi majorat cu valoarea acestora”, ne-au transmis reprezentanții companiei.

Aceștia susțin că în comparație cu salariul de bază minim pe economie, care este de 1450 lei la acest moment, salariul de bază minim în cadrul CE Oltenia este de 1.649 lei. “CE Oltenia va adopta măsurile necesare pentru a nu afecta în mod negativ veniturile propriilor angajați. În cadrul discuțiilor cu liderii sindicatelor reprezentative, va fi prezentat și analizat, împreună cu aceștia, impactul transferului contribuțiilor sociale de la angajator la angajat și, implicit, măsurile ce vor fi aplicate pentru menținerea sau chiar creșterea nivelului actual al salariilor”, ne-au transmis reprezentanții CEO.

 Hidroelectrica măreşte şi ea salariile, chiar mai mult decât ar însemna acoperirea transferului contribuţiilor. Practic, compania vrea să majoreze salariile de bază brute pentru toți salariații astfel:
– cu 20% pentru acoperirea trecerii contribuțiilor de la angajat la angajator, conform OUG 79/2017.
– cu 10%  pentru anul 2018.

“Creșterea totală este de 32% (20%x10%). Majorările se aplică sub rezervă avizării de către Consiliul de Supraveghere al societății”, susțin oficialii companiei.

 

Și la Romgaz, cea mai mare companie a statului român, se măresc salariile. Aici creșterea va fi realizată strict cu valoarea contribuțiilor. „Conducerea Romgaz analizează variante pentru ajustarea salariilor brute astfel încât modificările fiscale ce vor intră în vigoare de la 1 ianuarie 2018 să nu afecteze venitul net al angajaților”, arată reprezentanții companiei.

 La Transelectrica, Corina Popescu, președintele directoratului, ne-a declarat că societatea pe care o conduce va compensa integral pierderile la salariul net pe care le vor suferi angajaţii odată cu transferul contribuțiilor. Dar, s-ar putea să fie și ceva suplimentar. “Vedem ce se poate acorda salariaților pentru anul viitor, independent de subiectul contribuțiilor. Este prins în proiectul de buget, vom vedea dacă ni se aprobă”, spune Corina Popescu.

Și companiile cu acționariat majoritar privat din energie au fost întrebate pe acest subiect, însă aici este doar tăcere. ENGIE, E.ON, CEZ, Enel nu doresc să comenteze despre eventualul transfer al contribuțiilor. 

„Fericițîi” de la stat

Salariații de la companiile energetice de stat sunt unii dintre cei mai bine plătiți români. Așa cum Capital a mai arătat, veniturile acestora sunt peste media pe economie și sunt suplimentate de o sumedenie de prime și sporuri, moștenite, unele dintre ele, încă din perioada în care aceste firme erau parte din colosul electricității, CONEL, sau colosul gazului, Romgaz . În cazul șefilor, veniturile lunare ajung și la 20.000 de lei sau chiar peste. Așa este cazul și la Romgaz, și la Transgaz, și la Electrica, mai puțin la Hidroelectrica, care tocmai a trecut printr-o ajustare a fondului salarial, după ce a stat patru ani în insolvență. 

Spre exemplu, Electrica avea, la sfârşitul lui 2016, circa 10.000 de salariaţi, pentru care a cheltuit 654 milioane de lei, adică o medie de 6.500 de lei/persoană, potrivit raportului pe anul trecut remis Bursei. Cheltuielile cu salariile reprezintă 12% din cheltuielile totale ale Electrică.

Hidroelectrica are 3.315 angajaţi, iar venitul mediu brut este de 5.813 lei pe lună, incluzând sporurile şi alte beneficii, potrivit informațiilor prezentate chiar de companie.

 

Nuclearelectrica, compania care exploatează centrală nucleară de la Cernavodă, are unii dintre cei mai bine plătiţi angajaţi din România. La 2.000 de salariaţi, are cheltuieli bugetate cu personalul de 324 milioane de lei pentru 2017, adică o medie de 16.000 de lei brut pe salariat, peste 10.000 lei net.

La Romgaz„ salariile par ceva mai mici, comparativ cu alte companii din energie. Doar salariile însă, pentru că sporurile și primele rotunjesc semnificativ veniturile angajaților. „Salariul mediu brut de încadrare în Romgaz este de 4.440 lei/salariat“, spun reprezentanţii companiei.

Conpet Ploiești, monopolul transportului de țiței din România plătește și ea salarii frumoase, peste 3.500 de lei, în medie de angajat, potrivit rapoartelor remise Bursei. Oil Terminal, o altă companie de stat care se ocupă cu descărcarea țițeiului de pe vapoare la Marea Neagră oferă salarii de peste 5.000 de lei brut, lunar.