Potrivit acestuia, candidaţii selectaţi vor beneficia de sprijin prin intermediul unui nou demers, având la bază expertiza Comisiei Europene, în cooperare cu OCDE, şi de utilizarea în mod coordonat şi integrat a asistenţei şi instrumentelor disponibile. 

În mod particular, noul demers va oferi asistenţă autorităţilor de management în elaborarea unor fişe de parcurs detaliate şi atotcuprinzătoare, care să includă obiective clare, precum şi în implementarea acţiunilor identificate. 

„Politica de coeziune nu se rezumă doar la fonduri europene, ci şi la utilizarea cât mai eficientă a acestora. Acest lucru se poate realiza doar printr-o gestionare a fondurilor de calitate superioară care să garanteze cele mai bune rezultate pentru cetăţenii europeni. Această iniţiativă-pilot va oferi asistenţă autorităţilor de management selectate în pregătirile pentru următorul cadru financiar, post-2020”, a declarat comisarul european pentru politică regională Corina Creţu, citează Agerpres. 

Fondurile structurale şi de investiţii europene (fonduri ESI) furnizează peste 450 miliarde de euro pentru zeci de mii de beneficiari în perioada de finanţare 2014-2020. Acţiunea-pilot face parte din iniţiativa Comisiei Europene de asigurare a eficienţei fondurilor europene pe teren, în concordanţă cu documentul de reflecţie privind viitorul finanţelor europene.