'Astfel, proiectele sunt reprezentate de strategia activităţii miniere pentru perioada 2016-2030, strategie ce are ca obiectiv scăderea costului de producţie pe tona de cărbune şi realizarea a 2,4 miliarde lei economii în perioada 2016-2020, luându-se în calcul o cotă de energie anuală aproape constantă şi închiderea unor capacităţi ca urmare a epuizării rezervelor de lignit, a lipsei de desfacere pentru carierele captive sau a costurilor mari de exploatare, planul de eficientizare, reorganizare şi restructurare a companiei pentru perioada 2016-2020, plan care a fost avizat de Consiliul de Supraveghere al companiei şi planul de disponibilizări pentru perioada 2016-2017, începând cu 1 iunie ce cuprinde 2.000 de disponibilizaţi programaţi în acest an, din care 1.067 persoane pensionabile până la 31 decembrie 2019. În prezent, societatea are un număr de 15.168 salariaţi', a spus Elena Zamfir.

Potrivit sursei citate, în cadrul unei întâlniri între administraţie şi sindicate, managerul CEO, Laurenţiu Ciobotărică, a prezentat situaţia financiară a companiei pentru anul 2015 şi primul trimestru al acestui an. În situaţia în care societatea a înregistrat pierderi cumulate în ultimii doi ani în valoare totală de 1 655 milioane lei şi un profit pe primul trimestru al anului 2016 în valoare de 144 milioane lei, măsurile de eficientizare şi restructurare a companiei sunt necesare.

În acest context financiar, coroborat cu trendul descrescător al producţiei de energie bazată pe cărbune, cu preţul acesteia estimat pentru perioada următoare, precum şi cu necesitatea implementării procesului de dezvoltare durabilă şi creştere a competitivităţii economice, administraţia a prezentat proiectele majore care vor fi implementate în perioada următoare.

Ea a mai menţionat că administraţia a asigurat partenerii sociali că va prezenta periodic situaţia financiară a CE Oltenia şi a solicitat acestora soluţii alternative în vederea asigurării continuităţii şi viabilităţii activităţii companiei, în condiţiile în care compania a înregistrat pierderi mari, iar energia regenerabilă a atins deja cota de piaţă de 27%, procent prevăzut pentru anul 2020.

Nivelul producţiei de lignit înregistrat de Complexul Energetic Oltenia în anul 2015 a fost de 22,405 milioane de tone de cărbune.

Complexul Energetic Oltenia a avut anul trecut pierderi de 895 de milioane de lei, cu 30% mai mari faţă de rezultatul negativ înregistrat în 2014, când compania a avut pierderi nete de 693 milioane de lei.

CEO a decis, la mijlocul lunii martie, reducerea sau întreruperea activităţii în fiecare dintre sucursalele/subunităţile sale, atât în sectorul energetic, cât şi în sectorul minier până în luna iunie, inclusiv, motiv pentru care 670 de angajaţi de la cele două sucursale din Craiova – SE Craiova II şi SE Işalniţa – vor intra în şomaj. AGERPRES