Niciun sector nu a scăpat de acest veritabil carnagiu. Energia, industria, materialele, sistemul de sănătate, tehniologia şi telecomunicaţiile au peirdut toate peste 8%. Utilităţile, care au scăzut 7,68%, reprezintă cel mai relativ neperformant sector.

Luni, indicele SSE 50 al celor 50 cele mai mari firme tranzacţionate de Bursa din Shanghai a pierdut peste 9%, iar indicele CSI 300 al celor mai mari companii listate din Shanghai şi Shenzhen a înregistrat un declin de 8,56%.

Guvernul de la Beijing le-a cerut companiilor de stat şi directorilor să achiziţioneze acţiuni, majorând nivelul titlurilor de valoare ce pot fi deţinute de companiile de asigurări şi promiţând mai multe credite pentru finanţarea tranzacţiilor bursiere. Sute de companii au oprit tranzacţionarea acţiunilor lor după ce precedentele măsuri nu au reuşit să oprească turbulenţele care au provocat de la mijlocul lunii iunie un declin de 30% al indicelui Shanghai Composite Index, scrie Agerpres.

“Recenta redresare a fost solidă, deci este nevoie de o corecţie tehnică. Declinul a fost provocat de căderea burselor de pe Wall Street, pe fondul aşteptărilor privind majorarea ratei dobânzii în SUA. De asemenea, majorarea preţului la carnea de porc în China a sporit temerile că autorităţile nu vor mai relaxa politica monetară”, a apreciat analistul Yang Hai, de la Kaiiyuan Securities.

Datele oficiale publicate luni arată că profitul firmelor industriale din China a scăzut cu 0,3% în iunie, după un avans de 0,6% în mai.

Economia Chinei a înregistrat o creştere anuală de 7% în trimestrul doi din 2015, uşor peste estimările analiştilor şi la acelaşi nivel cu primele trei luni din acest an. De asemenea, creditarea bancară a urcat semnificativ în iunie, datorită sprijinului Băncii Centrale a Chinei, dar nu există date cu privire la câţi bani au intrat în economia reală şi câţi au fost folosiţi la speculaţii bursiere.

Prăbuşirea pieţei bursiere ameninţă să alimenteze tensiunile politice din China şi planurile Guvernului de a utiliza pieţele financiare pentru a face economia mai productivă. Autorităţile vor să încurajeze deţinerea de acţiuni, dar micii investitori, afectaţi de recentul declin, nu par interesaţi să cumpere noi titluri.

La începutul lunii iunie, bursa chineză era cea mai performantă din lume. Boom-ul a început anul trecut, când presa de stat a anunţat că acţiunile sunt ieftine, iar investitorii au crezut că autorităţile vor adopta măsuri pentru a preveni scăderea preţurilor.

Banca Centrală a Chinei a dat asigurări că va furniza în continuare 'lichidităţi masive pentru a sprijini stabilitatea pieţei bursiere' prin companii de stat care împrumută bani companiilor de brokeraj pentru a finanţa achiziţiile de acţiuni, mai scrie Agerpres.