'Întărirea economiei germane, îmbunătăţirea situaţiei economice a statelor dezvoltate şi redresarea graduală a zonei euro sugerează că Germania va înregistra un ritm solid de creştere', a declarat vineri preşedintele Bundesbank, Jens Weidmann.

PIB-ul Germaniei ar urma să înregistreze anul acesta un avans de 1,9%, faţă de 1,7% estimat în decembrie, şi o expansiune de 2% în 2015 şi de 1,8% în 2016.

Inflaţia va fi de 1,1% anul acesta, faţă de 1,3% estimat în decembrie, urmând să urce la 1,5% în 2015 şi 1,9% în 2016.

Banca Central Europeană (BCE) a revizuit, în scădere, prognozele de inflaţie pentru zona euro până în 2016. Pentru acest an, BCE mizează pe o creştere a preţurilor în zona euro de 0,7%, mai puţin faţă de avansul de un procent preconizat în luna martie şi mult sub ţinta de 2% avută în vedere de BCE. De asemenea, potrivit noilor prognoze, în 2015 inflaţia în zona euro ar urma să ajungă la 1,1%, mai puţin faţă de 1,3% cât estima anterior, şi la 1,4% în 2016, faţă de 1,5% cât prognoza în luna martie.

Încrederea consumatorilor din Germania a ajuns în mai la cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani, deoarece criza din Ucraina nu a atenuat apetitul pentru cumpărături al germanilor, care au devenit mai optimişti privind perspectivele economiei.

Compania de cercetare de piaţă GfK a anunţat recent că indicele privind încrederea consumatorilor, bazat pe un studiu efectuat în rândul a 2.000 de germani, a fost de 8,5 puncte în mai, a patra lună consecutivă de creştere şi cel mai ridicat nivel din ianuarie 2007. Indicele este în linie cu estimările analiştilor intervievaţi de Reuters.

În mai, aşteptările consumatorilor germani privind economia au urcat la cel mai ridicat nivel din aproape trei ani, după stagnarea înregistrată în precedentele trei luni. Germanii sunt încrezători în scăderea ratei şomajului, apreciază GfK.

Compania a confirmat şi estimarea anterioară conform căreia consumul privat va creşte anul acesta cu aproximativ 1,5%, dar a avertizat că încrederea consumatorilor s-ar putea deteriora dacă sancţiunile mai dure împotriva Rusiei vor duce la majorarea preţului energiei.

Economia germană a înregistrat în primul trimestru al acestui an o creştere peste aşteptări de 0,8% datorită cererii interne şi temperaturilor peste medie din timpul iernii, a anunţat recent Oficiul federal de statistică (Destatis). AGERPRES