Noul proiect de birouri, amplasat lângă Piaţa Chirigiu din Bucureşti, are o suprafaţă închiriabilă de 31.000 mp, împărţită pe 11 etaje, şi este cea mai mare clădire livrată în acest an. Imobilul este închiriat în proporţie de 60% către companii precum Teamnet Group (care ocupă 34% din suprafaţa închiriată), Mapei, Teaha Management Consulting, Fujitsu Siemens şi Okin Facilities Group. Reprezentanţii dezvoltatorului se aşteaptă ca în decurs de un an să închirieze şi restul spaţiului disponibil. La o chirie medie lunară de 15,5 euro/mp, cu circa 1,5 euro/mp mai mică decât cea practicată în zona „fierbinte“ Barbu Văcărescu – Floreasca, S Group estimează că, în primul an cu grad de ocupare de 100%, venitul operaţional net va fi de circa 5,5 mil. euro.

„Această clădire este puţin mai scumpă decât dacă am fi construit-o în Praga din cauza zonei seismice care impune, printre altele, mai mult beton. Mă refer doar la construcţie fără costul terenului. Noi am cumpărat terenul în 2007, când preţurile medii în Bucureşti erau de 1.000 de euro/mp. În aceea perioadă, preţul terenurilor din Bucureşti era mai mare decât oricând în Praga“, a declarat Vladimira Novakova, managing director al Green Gate Development, companie prin intermediul căreia a fost dezvoltat proiectul de birouri. Mergând mai departe cu comparaţia dintre Praga şi Bucureşti, aceasta a menţionat că praghezii aveau salariile de astăzi ale bucureştenilor în urmă cu 5-6 ani.

Green Gate a fost finanţat cu 39 mil. euro de către banca cehească PPF Bank, din care 5 mil. euro reprezintă o linie de credit dedicată acoperirii TVA-ului, care se recuperează mai greu. „Nu am reuşit să ne finanţăm investiţia prin băncile din România, pentru că acestea nu erau dispuse să acorde un asemenea împrumut aşa că am apelat la o bancă din Cehia“, menţionează Novakova.

Un nou teren în toamnă

Potrivit reprezentantei S Group, până în toamnă compania trebuie să se decidă în privinţa achiziţiei unui nou teren, proces care durează nouă luni. Preţul actual al terenurilor din Bucureşti se învârt în jurul valorii de 600-650 euro/mp. Interesul cehilor rămâne concentrat pe zona central-vestică a Capitalei şi se feresc de polul de birouri Floreasca – Pipera, din nord, unde competiţia este acerbă.

„Vom continua să investim în România tot pe segmentul birourilor, dar nu excludem varianta unui parteneriat de tip joint-venture. Analizăm acum posibilitatea unui astfel de parteneriat pentru un proiect care combină retailul cu birourile în zona centrală. Nu vom dezvolta în zona Floreasca – Pipera pentru că devine o zonă aglomerată şi nu ştiu cât va mai rezista“, a adăugat Novakova.

În privinţa finanţării noului proiect, aceasta spune că va merge pe varianta aplicată în cazul Green Gate, cu 30% capital propriu şi 70% împrumut bancar. S Group vizează dezvoltarea unui proiect cu 2-3 clădiri, într-un proces etapizat.