Cele două bombardiere, din clasa TU-95 ‘Bear’, au ajuns să se apropie la circa 160 de kilometri de insula Kodiak, însă nu au violat spaţiul aerian al SUA.

Aceste aeronave au capacitatea de a transporta arme atomice, deşi nu pare că cele două TU-95 ar fi avut acest tip de arme, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului pentru ziarul ‘Washington Examiner’.

Avioanele ruseşti au fost interceptate de două avioane de vânătoare F-22 ale Forţelor Aeriene americane, care au zburat alături de acestea timp de aproximativ 12 minute, înainte ca bombardierele să-şi schimbe direcţia pentru a se întoarce la baza lor din estul Rusiei.

Surse militare au coborât tensiunea incidentului descriindu-l, în declaraţii pentru CNN, ca ‘nimic ieşit din comun’ şi ‘nimic diferit faţă de ce am văzut în trecut cu privire la aviaţia rusă de lungă distanţă’.

Congresmanul republican Adam Kinzinger a reacţionat la incident afirmând că este un gest prin care Moscova ‘încearcă să-şi arate colţii’.

‘A fost o demonstraţie de forţă a ruşilor pentru a ne arăta că ei sunt încă aici’, a declarat Kinzinger.

Incidentul coincide cu o escaladare a tensiunii între SUA şi Rusia, în special legat de războiul civil din Siria, după ce preşedintele Donald Trump a ordonat bombardarea la începutul lunii a unei baze aeriene siriene ca represalii pentru un atac chimic atribuit de Washington regimului lui Bashar Al-Assad.

Pe 12 aprilie, Trump a declarat că relaţiile ţării sale cu Rusia ar putea fi ‘în punctul cel mai jos din toate timpurile’, adăugând că ‘vom vedea’ cum se dezvolta dialogul cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Ultima dată când bombardiere ruseşti au zburat aproape de SUA a fost pe 4 iulie 2015, când două aeronave au survolat coastele Alaskăi şi Californiei, unde s-au apropiat la circa 65 de kilometri de localitatea Mendocino.

Putin l-a sunat atunci pe liderul american, Barack Obama, pentru a-i ura o Zi a Independenţei fericită în timp ce bombardierele treceau aproape de coasta californiană, mai aminteşte EFE. AGERPRES