'Am realizat multiple analize pe baza datelor de care dispunem, iar concluzia noastră este că pentru momentul actual ar fi mai bine să nu se reducă CAS cu cinci punctuale de la 1 octombrie a.c. În caz contrar, s-ar putea produce dezechilibre macroeconomice uriaşe, şi chiar prăbuşirea sistemului de pensii pe termen mediu', a afirmat Dumitru Costin, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, pentru echilibrarea Bugetului Asigurărilor Sociale, după reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, am avea nevoie fie de creşterea numărului de contribuabili până la 8.198.243 (faţă de 5.550.947 de contribuabili în 2013), fie de o creştere a salariului mediu la 3.627 lei (faţă de 2.231 lei în 2013).

'Niciuna dintre cele două soluţii menţionate nu este viabilă. Atingerea nivelului de 8.198.243 de salariaţi este practic imposibil de realizat în condiţiile în care populaţia activă, conform Comisiei Naţionale de Prognoză, a fost estimată la nivelul de 8.710.000. În plus, pentru crearea unui loc de muncă este nevoie de investiţii în valoare de 25.000 de euro, de unde reiese faptul că pentru crearea a circa trei milioane de locuri de muncă ar fi nevoie de investiţii uriaşe – de 75 miliarde de euro – imposibil de atras către economia românească. Nu în ultimul rând, nici creşterea salariului cu 16% nu poate fi pusă în practică, în special pe termen scurt', a mai spus preşedintele BNS.

Dacă se doreşte totuşi reducerea CAS, Dumitru Costin consideră că guvernanţii trebuie să aplice în perioada următoare un mix de soluţii, proces precedat de o serie de analize de impact.

'Este vorba de păstrarea economiei realizate din reducerea CAS în interiorul fondului de salarii, prin majorarea salariilor brute; reducerea nivelului economiei informale, implicit a ocupării informale sau în sectorul informal; îngheţarea calendarului de creştere a contribuţiilor transferate la Pilonul II de pensii; regândirea sistemului de impozitare, inclusiv în ceea ce priveşte persoanele ce desfăşoară activităţi independente; regândirea categoriilor de contribuabili, a veniturilor de bază de impunere şi a sistemului de contribuţii', a mai spus Dumitru Costin, potrivit aceleiași surse.