Toți ce 23 de guvernatori de bănci centrale din zona euro au susținut planul lui Draghi de a readuce bilanțul BCE la niveluri nemaivăzute din 2012, în ciuda informațiilor apărute zilele trecute referitoare la disensiunile apărute în boardul BCE. Potrivit Reuters, mai mulți guvernatori s-au declarat nemulțumiți de stilul secretos de conducere al lui Draghi.

O injecție de un trilion de euro ar aduce bilanțul BCE la circa 3 trilioane de euro. Consiliul BCE pavează astfel drumul spre acțiuni mai agresive, incluzând achiziții guvernamentale ample de bonduri, în caz că deflația continuă.

Informația a făcut ca euro să se deprecieze cu 0,6%, la 1,239 dolari/euro, cel mai scăzut nivel din 2012. Acțiunile, în schimb, au urcat, indicele Xetra Dax 30 de la Frankfurt crescând cu 1% iar cel londonez FTSE Eurofirst 300 cu 0,6%.

Președintele BCE a insistat că, în angajamentul de a utiliza și în viitor măsuri neconvenționale, inclusiv de relaxare cantitativă, prin tipărirea de euro, consiliul instituției rămâne unanim. A arătat, de asemenea, că personalul BCE lucrează pentru modalități suplimentare de extindere a bilanțului băncii, care se vor adăuga achizițiilor de obligațiuni garantate cu active deja anunțate, scrie Financial Times.

Analiștii s-au arătat îngrijorați că piața pentru aceste active este mult prea mică pentru a susține o extindere a bilanțului BCE de la nivelul curent, de circa 2 trilioane de euro, la 3 trilioane de eruo.

Prin astfel de măsuri neconvenționale, BCE încearcă să crească inflația de la 0,4% mai aproape de nivelul de 2%, ținta instituției. Dobânda cheie a instituției a fost menținută la minimul istoric de 0,05%. Prin dobânzile extrem de reduse (pentru depozitele constituite de bănci la BCE dobânda este chiar negativă, depozitele fiind astfel taxate – cu 0,2%),  BCE speră să descurajeze economisirea și să susțină astfel ieșirea zonei euro din recesiune.