Băncile din Grecia speră că rezultatele testelor de stres derulate de compania BlackRock Solutions, care urmează să fie anunţate după 20 februarie, nu vor majora această cifră.

În februarie 2012, ţările din zona euro au căzut de acord asupra unui nou plan de salvare fără precedent, în valoare de 237 miliarde de euro, destinat Greciei, în ideea de a evita falimentul unei ţări membre, cu consecinţe imprevizibile pentru întreaga Europă. Planul cuprindea, pe de o parte, un ajutor public, sub formă de împrumuturi în valoare de 130 de miliarde de euro până la finele lui 2014, după un prim program de sprijin pentru Grecia în luna mai 2010, care s-a ridicat la 110 miliarde de euro.

Cealaltă componentă se referea la ştergerea a 107 miliarde de euro din datoriile Greciei deţinute de creditorii privaţi, bănci şi fonduri de investiţii. Tot acest amplu proces de restructurare viza reducerea datoriei totale a Greciei până la 120,5% din PIB, în 2020, de la 160% din PIB, în prezent.

În ceea ce îi priveşte pe creditorii privaţi, aceştia au acceptat pierderi de ordinul a 70% din valoarea reală a titlurilor greceşti pe care le deţineau.

Reducerea datoriilor de stat şi a împrumuturilor către companiile de stat a costat băncile elene 45,3 miliarde de euro, iar compania BlackRock Solutions a calculat că nivelul pierderilor provocate de creditele neperformante (NPL) se ridică la 45 de miliarde de euro. Din fericire, o mare parte din pierderile provenite din creditele neperformante sunt acoperite de provizioanele făcute de bănci în ultimii ani.

De asemenea, băncile elene au pierdut aproximativ 10 miliarde de euro în urma participării la programul de restructurare a datoriilor Greciei.

Cel mai greu an pentru bănci a fost 2011, când se estimează că acestea au înregistrat pierderi de 28,3 miliarde de euro, în timp ce în 2012 pierderile s-au ridicat la 5,3 miliarde de euro.

National Bank of Greece, Piraeus, Eurobank şi Alpha sunt incluse în testele de stres care vor arăta dacă injecţia de capital din 2013, de 28 de miliarde de euro (37,89 miliarde de dolari), a fost suficientă pentru a absorbi viitoarele şocuri, în condiţiile creşterii valorii creditelor neperformante.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: Piraeus Bank, National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost şi Alpha Bank.

Sursa: Agerpres