Abia reales la 7 mai, premierul conservator David Cameron şi-a reiterat promisiunea de a organiza până la sfârşitul anului 2017 un referendum privind ieşirea sau nu a Marii Britanii din UE. Vineri, David Cameron se întâlneşte la Berlin cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei. 

Afaceriştii germani sunt 'uluiţi' că Marea Britanie intenţionează să organizeze un referendum privind apartenenţa sa la UE, a explicat Volker Treier, adăugând că Angela Merkel nu ar trebui să ofere concesii, deoarece şi alte state ar putea cere negocieri privind condiţiile apartenenţei la UE. 

Conform datelor Camerei de Comerţ şi Industrie, firmele germane au aproximativ 400.000 de angajaţi pe teritoriul Regatului Unit. 

Dacă Marea Britanie decide să părăsească UE, un număr important de companii germane ar putea decide reducerea investiţiilor în această ţară, a avertizat Volker Treier. 

Marea Britanie este cel mai important partener comercial al Germaniei din Europa, cu un excedent de 42 miliarde de euro în 2014, conform datelor Oficiului Federal de Statistică (Destatis). 

Cea mai mare bancă din Europa, Deutsche Bank, a înfiinţat un grup de lucru care va analiza dacă vor fi mutate unele divizii britanice în Germania, în cazul în care Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană. 

Deutsche Bank are 9.000 de angajaţi în Regatul Unit. 

Printre obiectivele principalele pe care David Cameron le va urmări în renegocierea relaţiilor cu UE se numără obţinerea unui drept de veto asupra deciziilor comunitare de natură să afecteze interesele naţionale britanice şi diminuarea fluxului imigranţilor est-europeni în Marea Britanie, în special prin adoptarea unor măsuri care să restricţioneze accesul acestora din urmă la sistemul britanic de asistenţă socială. O astfel de măsură ar fi îngheţarea timp de patru ani a ajutoarelor sociale pentru noii imigranţi. 

AGERPRES