Austria: Băncile importante, cum ar fi Bank Austria şi Raiffeisen Bank International, sunt interesate de cooperarea cu partenerii iranieni, a explicat Helmut Steurer. 

Acesta a adăugat că deja Iranul şi Austria au semnat câteva acorduri de investiţii, care vor ajuta în viitor la extinderea prezenţei firmelor austriece la Teheran. 

Există un imens potenţial de investiţii în Iran, pentru partenerii europeni, iar Vorarlberg poate ajuta şi companiile din Germania, Elveţia şi Lichtenstein, aflate la graniţa regiunii, să intre pe piaţa iraniană, a declarat oficialul austriac. 

Ambasadorul Austriei la Teheran, Friedrich Stift, a declarat luni că băncile austriece sunt pregătite să-şi deschidă în viitorul apropiat filiale în Iran, pentru a facilita cooperarea financiară. 

Austria, stat membru al UE, a fost prima ţară occidentală care a trimis un şef de stat în Iran, după ridicarea sancţiunilor. În septembrie 2015, preşedintele de atunci, Heinz Fischer, împreună cu 140 de directori de companii, au efectuat o vizită la Teheran. 

Directorul general al Raiffeisen, Karl Sevelda, declara în ianuarie că ia în considerare redeschiderea biroului din Iran, în timp ce grupul austriac OMV AG a semnat anul acesta un acord cu National Iranian Oil Co privind evaluarea zăcămintelor energetice pentru o viitoare dezvoltare. Şeful OMV, Rainer Seele, a numit acordul un pas important spre reluarea activităţilor companiei în Iran. 

Conform acordului încheiat în iulie 2015 asupra programului său nuclear cu marile puteri, o parte dintre sancţiunile economice impuse Iranului a fost ridicată din ianuarie, permiţându-i în special reluarea exporturilor de ţiţei şi o accelerare a schimburilor sale comerciale cu UE. 

Dar regimul de la Teheran s-a plâns de mai multe ori de reticenţa persistentă a marilor bănci internaţionale faţă de revenirea în Iran, atribuind faptul obstacolelor ridicate de SUA. 

AGERPRES