Contextul extern, preţurile materiilor prime şi cele administrate vor trage inflaţia în jos, susţine guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. 

"În ceea ce priveşte conduita politicii fiscale şi cea a veniturilor, execuţia bugetară până acum este pozitivă, dar există posibilitatea ca execuţia bugetară din cursul anului curent să difere de cea presupusă în scenariul de bază", a explicat joi, Isărescu, în cadrul conferinţei de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflaţiei. 

Totodată, banca centrală consideră că "incertitudinile cu privire la construcţia bugetului pe anul 2017, determinate inclusiv 
de actele legislative adoptate sau aflate în diferite stadii ale procesului de adoptare de către Parlament" reprezintă un risc în sensul creşterii inflaţiei. 

Pe de altă parte, în sensul scăderii preţurilor vor acţiona evoluţia preţurilor materiilor prime pe pieţele internaţionale (alimentare, energetice) şi dinamica preţurilor administrate, condiţionată de informaţiile disponibile, respectiv incertitudinile privind magnitudinea creşterilor preţurilor gazelor naturale şi ale tarifelor la energie electrică, dar şi extinderea cotei reduse a TVA la preţurile energiei electrice şi gazelor naturale. 

În acelaşi sens, de temperare a inflaţiei, vor acţiona şi factorii externi. "Până acum, ţările din zona emergentă a Europei, grupă în care intrăm şi noi, au fost văzute bine de către investitorii străini. Nu sunt ţări de refugiu, precum Elveţia, dar sunt ţări privite cu ochi buni de investitori. Aici este important, mai puţin noi, mai puţin decât polonezii, desigur, mai puţin decât ungurii, depindem de sentimentul investitorilor străini cel puţin pe partea de deţineri de titluri de stat de către nerezidenţi. Schimbarea sentimentului aici, când ai miliarde de lei în titluri deţinute de către investitorii străini (…) dacă apare un debalans pe termen scurt, se poate schimba extrem de brusc, în zile sau uneori chiar ore, raportul cerere-ofertă pe piaţa valutară cu impact asupra cursului", a subliniat Isărescu. 

AGERPRES