Fondul de Garantare înregistrează în această perioadă un maxim istoric al cererilor de garanţii acordate prin Prima Casă, în fiecare zi fiind primite, în medie, 600 de solicitări noi, se arată într-un comunicat de presă.

La începutul acestei luni, fondul anunţa că are înregistrate peste 7.000 de dosare în diferite stadii de analiză, ritmul zilnic de primire a solicitărilor depăşind 500 la acea dată.

Pentru a rezolva aceste dosare, FNGCIMM a anunţat că va suplimenta numărul de angajaţi implicaţi în toate etapele procesului de analiză.

În cei şapte ani de când funcţionează s-au acordat aproape 200.000 de credite garantate de stat şi a ajuns să susţină pe timp de criză circa 60% din împrumuturile noi pentru achiziţia de locuinţe. Populaţia, sistemul bancar şi dezvoltatorii imobiliari au devenit dependenţi de acest program. În primul rând, Prima Casă a reuşit să oprească prăbuşirea preţurilor. Proprietarii şi dezvoltatorii şi-au mulat oferta după plafoanele de creditare setate de stat. În al doilea rând, programul a reuşit ceea ce guvernatorul Băncii Naţionale a României încercase fără succes în trecut şi anume să determine populaţia să se împrumute în moneda naţională, pentru a evita riscul valutar.

Oprirea programului

Direcţia ascendentă pe care a intrat piaţa locuinţelor în ultimul an a determinat, totuşi, guvernanţii să vină cu o strategie pe cinci ani care prezintă ieşirea acestui produs de pe piaţa ipotecară. Statul mai vrea să susţină achiziţia a încă 200.000 de locuinţe prin Prima Casă, după care se opreşte.

Ministerul Finanţelor Publice a elaborat un plan care prevede diluarea treptată a plafonului de garanţii susţinute de stat. De la 2,5 mld. lei alocate pentru 2017, fondurile vor scădea la 2 mld. lei pe an între 2018 şi 2020, pentru ca în 2021 să se aloce un ultim calup de 1,5 mld. lei. În această perioadă, programul va avea costuri similare cu cele actuale, însă favorizează achiziţia de locuinţe noi.