"Săptămâna aceasta valoarea tranzacţionată totală a fost de 154,79 milioane lei. Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a cumulat 136,83 milioane lei, cu 34,08% mai mică faţă de perioada precedentă analizată. Cele mai importante schimburi s-au realizat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP) în valoare de 40,13 milioane lei, Banca Transilvania (TLV) în valoare de 23,94 milioane lei, Romgaz (SNG) în valoare de 17,47 milioane lei, BRD-SoGen (BRD) în valoare de 9,83 milioane lei şi OMV Petrom (SNP) în valoare de 9,69 milioane lei. Tranzacţiile cu produse structurate au cumulat 12,70 milioane lei, cu obligaţiuni 5,13 milioane lei şi cu unităţi de fond 0,13 milioane lei", se arată în analiza Puls Capital. 

În piaţa deal s-au realizat schimburi în valoare de 25,37 milioane lei. 

Potrivit documentului, săptămâna aceasta indicii bursieri au înregistrat evoluţii negative, cuprinse între -4,64% pe indicele ROTX, valoarea acestuia fiind de 13.362,32 şi -2,26% pe indicele BET-FI, valoarea la închidere a acestuia în puncte indice fiind de 29.591,69. 

Conform analizei, în săptămâna analizată, 12 titluri au avut evoluţii pozitive, 11 au avut evoluţii stabile şi 52 au avut evoluţii negative. Cele mai mari creşteri s-au înregistrat pe titlurile PetrolExportImport (PEI), Uztel (UZT) şi UAMT (UAM) de 52,94%, 15,00% şi respectiv de 8,17%. Cea mai mare scădere s-a înregistrat pe titlurile SIF Hoteluri (CAOR) de 18,03%, aceasta fiind urmată de cele înregistrate pe titlurile Mecanica Ceahlău (MECF) şi BRD-SG (BRD) de 9,65% şi respectiv de 7,11%. 

Potrivit analiştilor Plus Capital, Bursa de la Bucureşti a început anul 2016 pe scăderi puternice, indicele de referinţă BET înregistrând în această săptămână o corecţie de 4,22%. Astfel, toate companiile din structura BET au încheiat săptămâna pe minus, cele mai mari pierderi fiind obţinute de titlurile bancare BRD şi TLV, de -7,11% şi respectiv de -7,00%. Cea mai amplă corecţie a fost înregistrată pe indicele ROTX, de -4,64%. Aceasta s-a datorat în mare parte evoluţiei negative a acţiunilor Erste, care au scăzut cu 6,54% după primele 5 şedinţe de tranzacţionare ale anului. 

Indicele financiar BET-FI s-a depreciat cu 2,26%, titlurile SIF Moldova înregistrând cea mai mare pierdere din rândul SIF-urilor, de 5,34%. 

"Direcţia negativă a bursei locale din această săptămână s-a datorat contextului extern, în special unor statistici privind economia Chinei, publicate la începutul săptămânii. Conform datelor publicate, activitatea din sectorul industrial din China a încetinit în decembrie pentru a 10-a luna consecutiv. Ştirea a dus la o prăbuşire a burselor chineze şi totodată a celor din întreaga lume. Astfel, indicii DAX şi EuroStoxx50 au încheiat săptămâna cu scăderi de 8,38% şi 7,22% în timp ce indicele american DJIA înregistra o corecţie de 5,23% după primele 4 zile ale săptămânii", se precizează în document. 

Analiştii Plus Capital menţionează că situaţia din China împreună cu tensiunile apărute între Arabia Saudită şi Iran au condus şi la prăbuşirea preţului petrolului cu peste 11% în această săptămână. 

"Revenind pe plan intern, indicele energetic BET-NG a scăzut cu 3,23% în prima săptămână din 2016. Titlurile Romgaz şi OMV Petrom au continuat trendul negativ, după ce anul trecut s-au aflat în topul pierderilor din rândul bluechip-urilor de la BVB", precizează documentul citat. 

Influenţate de evoluţia negativă a preţului petrolului, acţiunile OMV Petrom au pierdut 4,83% din valoare după primele 5 şedinţe din an în timp ce acţiunile producătorului de gaze s-au corectat cu 4,41%. În urma scăderilor, titlurile Nuclearelectrica au consemnat pe parcursul zilei de vineri un nou minim istoric, la preţul de 6 lei/acţiune. Acestea au închis săptămâna la preţul de 6,28 lei/acţiune, aflându-se în momentul de faţă cu 45,49% sub preţul la care au debutat la tranzacţionare în octombrie 2013. 

"Chiar dacă contextul economic al Romaniei este unul pozitiv pentru piaţa de capital, evenimentele externe ţin bursa de la Bucureşti sub presiune. În perioada următoare evoluţia bursei locale va fi cel mai probabil strâns legată de cea a burselor dezvoltate iar investitorii vor aştepta să treacă perioada volatilă înainte de a reintra la cumpărare", se mai arată în analiza Puls Capital. 

AGERPRES