Modalitățile de economisire au rămas în prim-planul preocupărilor investitorilor și în acest an. În ciuda dorinței autorităților de a reporni consumul, dorințe care nu se traduc prin măsuri reale de susținere a acestuia, oamenii au în continuare un nivel redus de încredere în economie, drept pentru care preferă să pună bani deoparte, nu să cheltuie.

Depozitele bancare rămân principalul instrument de păstrare a surplusului de bani, însă nu pentru randamentele pe care le-ar oferi vreo bancă comercială, ci pentru că este lejer și pare sigur. Dobânzile depozitelor sunt, pentru aproape toate băncile, real negative sau chiar nominal negative. Cum dobânda de politică monetară a Băncii Naționale a coborât până la 3,5%, la fel au procedat și băncile comerciale cu depozitele, puține având acum randamente mai mari. Din care oricum trebuie oprite impozitul de 16% și comisioanele băncii. Dacă mai punem și devalorizarea provocată de inflație, este clar că banii de la bancă se împuținează.

Mai multă educație

Evident, avem nevoie de alternative. Cum sunt, spre exemplu, fondurile mutuale de investiții. Mai ales cele deschise, din care poți ieși oricând dorești, cu suma adunată (sau piedută) până în acel moment în cont. În prezent, trecem printr-o perioadă de incertitudine provocată de conflictul din Ucraina, care a culminat cu anexarea Crimeei de către Rusia. O astfel de perioadă are și părți bune, și părți mai puțin bune. Bursa de Valori, încă o alternativă de investiție a economiilor, nu se simte prea bine, investitorii internaționali fug din zonele apropiate de conflict, iar cotațiile scad. Se retrag din titluri riscante și în piețele dezvoltate, cauzând și acolo deprecieri iraționale (care nu au legătură cu performanța emitentului).

Pe de altă parte, metalele prețioase sau alte active de refugiu cresc. Găsim, astfel, momente bune de valorificare a investițiilor precedente realizate în, spre exemplu, aur. La polul opus avem momente bune de intrare pe anumite acțiuni, dacă luăm în calcul o calmare relativ rapidă a situației internaționale.

Cel mai important lucru, însă, este să urmărim aceste mișcări și, pe cât posibil, să le anticipăm. Până la urmă, este vorba de banii și de economiile proprii.

„Clienții români încep să fie tot mai conștienți de importanța unui trading responsabil, de aceea se observă că alocă tot mai mult timp acestei activități și răspund foarte bine campaniilor bazate pe conturi demo sau pe bonusuri care pot fi câștigate în funcție de sumele tranzacționate”, spune Andrew Edwards, CEO la ETX Capital. Chiar dacă este vorba aici de portretul investitorului în instrumente derivate, putem generaliza la nivelul tuturor celor din piața de capital. Iar aplecarea către studiu înainte de a lua o decizie este îmbucurătoare pentru piață în general, mai ales în contextul în care se tot vorbește despre lipsa de educație financiară a românilor.

Câștiguri deocamdată reduse

Randamentele fondurilor mutuale în primele aproape trei luni ale anului nu sunt prea atrăgătoare, cu un nivel pozitiv care nu sare de 2,4%, în cazul Vanguard Asset Management cu fondul Vanguard Protector, în timp ce scăderea cea mai mare o întâlnim la SIRA Omnitrust, cu -7,7%. Cum bursa de valori nu are un început de an prea bun, nici fondurile cu investiții în acțiuni nu performează prea bine. De aceea, preferatele rămân fondurile cu risc scăzut, cele mai căutate fiind cele de obligațiuni, chiar dacă randamentele pozitive se găsesc și la fondurile diversificate.

Oricum, la nivelul întregului an, câștigurile oferite de fonduri mutuale vor fi peste cele ale depozitelor bancare, chiar dacă randamentele de două cifre vor depinde de revenirea BVB. Activele fondurilor mutuale au urcat și anul acesta cu circa 10%, până la peste 14 miliarde de lei, iar numărul investitorilor a depășit 280.000.

Pariu pe aur

După cum spuneam, aurul recuperează în această perioadă. De la sfârșitul anului trecut și până la jumătatea lunii martie, cotația metalului prețios a urcat cu circa 18%, până la un maxim de aproape 1.400 de dolari pe uncie. „Prețul aurului are șanse să păsteze în 2014 un trend ascendent, ajutat de cererea fizică din Asia, dar obținerea unor randamente importante depinde de stabilitatea percepută a sistemului financiar și politic global”, explică Claudiu Cazacu, analist-șef la XTB România, care estimează că aurul ar putea urca până la 1.600 de dolari pe uncie în cazul escaladării conflictului din Crimeea.

Un conflict armat este însă aproape exclus  în Ucraina, dar aceasta nu înseamnă că incidentele globale se opresc în totalitate de acum înainte. Probleme rămân, mai ales în zona Orientului Mijlociu. Coroborate cu tendința indicată de decizia Federal Reserve de reducere a sumelor noi oferite sistemului financiar, găsim motive suficiente pentru ca metalele prețioase să se aprecieze în 2014.

Prețul aurului are șanse să păstreze, în 2014, un trend ascendent, ajutat de cererea fizică din Asia, dar randamentele mari depind de situația globală.
Claudiu Cazacu, analist-șef, XTB

 

2,4% este cea mai mare creștere înregistrată de un fond mutual după primele trei luni ale anului, respectiv Vanguard Protector