Într-o perioadă în care telefonul fix era de bază, iar conferințele organizate într-o lună puteau fi numărate pe degete se lansa pe piața românească o publicație realizată de o echipă de câțiva oameni cu aspirații înalte. Revista a evoluat odată cu economia și cu mediul de afaceri, fiind un reper permanent pentru creșterea acestora. În prezent, accesul la informație este mult mai facil, declarațiile sunt expuse pe Facebook, lucru care îți poate strica cu ușurință o exclusivitate.

Citiți și:
Anul 24 după Capital – cum arată economia

Aproape un sfert de secol cu evenimente prezentate în paginile Capital

Milionarii din Top 300 care și-au pornit afacerea odată cu revista Capital
 

De-a lungul vremii, jurnaliștii Capital au descoperit și prezentat anchete și dezvăluiri, care chiar dacă nu au provocat întotdeauna cutremure, au avut o contribuție majoră la așezarea economiei pe un făgaș mult mai sănătos. De la căderea unor bănci la dezastrele Caritas sau FNI, de la demascarea unor cazuri de corupție sau spălare de bani până la prezentarea unor deturnări de fonduri europene, revista Capital a fost cea care vi le-a explicat și prezentat într-o manieră profesionistă.


1994 – Reporterii Capital au descoperit că în spatele firmei de asigurări Mondagron se afla un offshore din Cipru. Patronul Ștefan Mandel a fugit cu banii clienților, iar Mondragon a dat faliment.


1995 – La începutul primăverii, în plin scandal Caritas, Capital descoperă scrisorile nigeriene. Acestea circulau pe email și promiteau beneficiarilor câștiguri de milioane de dolari dacă furnizau date despre conturile bancare.Tehnica a făcut victime și zece ani mai târziu.


1997 – O amplă anchetă desfășurată de Capital pe parcursul a cinci numere demonstra că așa-zisa bancă elvețiană Columna avea de fapt acționari dubioși din România, singura legătură a acestora cu țara cantoanelor fiind o căsuță poștală. În urma articolelor, polițiile celor două state încep anchete judiciare.


1998
– Capital prezintă în premieră concluziile anchetelor desfășurate la cele cinci SIF-uri, premergător listării acestora la bursă. Cea mai gravă situație, cea de la SIF Moldova, unde omul de afaceri Corneliu Iacubov făcea legea, “a făcut carieră” în Capital printr-o lungă serie de dezvăluiri.


2000 – Mai țineți minte cărțile poștale editate de Publirom, care, în urma unei trageri la sorți în noaptea de Revelion, te puteau face miliardar? Am descoperit că organizatorii îi purtau cu vorba cu lunile pe câștigători și că firmele organizatorilor se înființau, se desființau și își schimbau sediile cu o repeziciune cel puțin suspectă.


2000 –
“La BTR miroase a faliment” titra Capital în urmă cu 16 ani, după o serie de articole în care a arătat implicațiile crizei financiare din Turcia și efectele ei.


2001 – Bazele de date conținând informații personale au devenit un bun căutat de multe companii, mai ales de cele care utilizează marketingul direct. La data publicării articolului nu exista încă o lege privind protecția datelor cu caracter personal.


2002 – Două numere consecutive din Capital au arătat cum încerca puterea PSD de la acea vreme să își subordoneze mass-media, prin finanțarea televiziunilor private din bani de la stat.

2002-  Revista Capital a realizat în premieră primul clasament al celor mai bogați 100 de români, calculând averile acestora la 13 ani de tranziție. Tot tirajul ediției s-a epuizat în doar câteva zile.


2004 –
În acest an a apărut pe piață MTS Leasing, prima firmă care finanța construcția unei case în sistem leasing. Capital a avertizat populația că poate întâmpina probleme serioase dacă semnează contractele în condițiile impuse de firma respectivă. Compania, care a transmis amenințări jurnaliștilor Capital, a dat faliment la un an după publicarea articolului.


2006 –
Capital a dezvăluit, în premieră, facilitățile obținute de OMV din partea statului român, în urma contractului de privatizare a Petrom. Între acestea, ștergerea datoriilor istorice ale companiei și asumarea, din partea statului, a responsabilității pentru orice costuri care ar putea apărea, în următorii 15 ani, la Petrom din cauza poluării produse înainte de momentul privatizării.


2008 – Capital a descoperit că mari dezvoltatori și constructori străini au probleme serioase cu legea în țările de origine. Printre aceștia, sute de israelieni care au investit pe piața imobiliară, dar și oameni de afaceri de origine libaneză.


2010 – Capital a dezvăluit schemele prin care firmele cu datorii sunt preluate de o rețea de “întreprinzători” pentru a înșela băncile, furnizorii și alți creditori.


2011 –
Marea schema de fraudare a băncilor, cu BRD cap de afiș, a fost anunțată de Capital. Cu ajutorul unor surse din cadrul Poliției, am arătat felul în care un grup organizat după regulile unei mafii cu gulere albe facilita acordarea de credite anumitor firme în baza unor acte false, cu complici din rândul funcționarilor bancari.


2012- Capital prezintă cele mai întâlnite inginerii financiare de fraudare a fondurilor europene. Printre cei vizați se regăseau oameni de afaceri, primari sau simplii funcționari.
 


2012 –
Nelu Iordache, patronul Romstrade, reusește “să-l înscăuneze” ca șef la CNADNR pe Mihail Bașulescu, însă dezvăluirile publicate de Capital conduc la înlocuirea acestuia. La câteva luni distanță, omul de afaceri este reținut pentru spălare de bani și deturnarea fondurilor europene.


2013 –
Revista Capital trage un nou semnal de alarmă asupra fraudelor cu biletele la ordin.


2013 –
“Taxa pe orice” – un articol realizat de redactorii Capital, care atrăgeau atenția asupra noii ofensive a Guvernului Ponta asupra contribuabililor.


2014 – După câțiva ani de la declanșarea crizei financiare, se lansează o nouă bancă cu capital privat românesc. Din păcate, banca lui Dorinel Umbrărescu nu performează, în prezent instituția se chinuie cu supraviețuirea.


2015 –
“Secretele lui Papalekas” – primul interviu acordat de influentul investitor imobiliar unei publicații din România.
 


2015-
Capital îl intervievează pe cel mai bogat român și arată, cu câteva luni înainte să apară scandalul Panama, că Ion Țiriac își va dona averea unei fundații.