SE INTAMPLA ACUM!

Timp liber

100% tequila

Autor: Dragoș Vărșăndan | vineri, 26 septembrie 2014 | 4 Comentarii

Tequila este o băutură mai puţin cunoscută la noi. Dincolo de veşnica ei asocierea cu chefurile monstruoase se află o tradiţie de sute de ani şi licori pe care merită să le preţuieşti ca atare.

Tequila este una dintre cele mai răspândite băuturi din lume, însă dincolo de graniţele Mexicului sunt foarte puţini cei ce o cunosc cu adevărat. Istoria ei este învăluită în tot felul de legende puternic romanţate, iar reputaţia ei de companion de nădejde al petrecăreţilor este uneori exagerată. Tequila este o băutură nobilă şi merită să fie degustată şi savurată şi ea cum sunt şi alte băuturi cu faimă mai bună din Europa sau nordul Americii.

Maguey, agava albastră din care se produce tequila, era cultivată şi venerată încă de pe timpul aztecilor şi mayaşilor. Era simbolul zeiţei Mayaheul, mama zeilor. Populaţiile precolumbiene recoltau sucul de agave, îl fermentau şi produceau din el pulque, o băutură slab alcoolizată care este strămoşul tequilei de astăzi. Primii colonişti spanioli ajunşi în această zonă au început să distileze acest fermentat şi, treptat-treptat, noua băutură a devenit foarte populară printre băştinaşi.

5 legi ale tequilei

O băutură spirtoasă făcut din agave poate fi numită tequila dacă îndeplineşte următoarele cinci condiţii: trebuie să fie făcută din agave albastre, crescute în statele Jalisco, Michoacan, Nayarit, Guanajuato şi Tamaulipas. În compoziţia ei trebuie să existe minimum 51% distilat de agave. Cu cât procentul se apropie de 100%, cu atât calitate băuturi este mai mare. În fine, să fie îmbuteliată în Mexic şi să fie distilată măcar de două ori.

Cum este făcută?

Procesul de distilare al tequilei este unul destul de elaborat. Fructul agavei (pina) este mai întâi “gătit”. Modul în care este preparat, după ce a fost cules, diferă de la un producător la altul. Unii îl fierb, alţii îl frig la foc mic, iar alţii îl îngroapă în jar. Apoi este extras sucul, fermentat şi abia apoi distilat. Iarăşi, modul de distilare al sucului de agave poate diferi de la producător la producător. Unii preferă să o distileze tradiţional, “la cazan”, iar alţii prin coloane de distilare. O tequila premium este înnobilată apoi în butoaie de stejar care au adăpostit înainte whiskey sau brandy.  Perioada de maturare nu e lungă, doar tequila cea mai scumpă ajungând să stea în butoaie mai mult de patru-cinci ani.

5 tipuri de tequila

Blanco sau Silver – o tequila nematurată, îmbuteliată imediat după distilare sau maturată mai puţin de două luni în cazane de inox sau butoaie de stejar

Joven sau Oro – un amestec de tequila blanco şi tequila reposado

Reposado – maturată cel puţin două luni, dar mai puţin de un an, în butoaie de stejar

Anejo – învechită mai mult de un an, dar mai puţin de trei

Extra Anejo – învechită mai mult de trei ani în butoaie mici de stejar (600 de litri sau mai mici)

5 tequila care merită gustate

El Jimador Reposado - O tequila destul de light. Varianta Reposado are o aromă aparte semn că nu a stat degeaba să se odihnească 2 luni în butoaie de stejar până să fie îmbuteliată. "Jimador" este fermierul care cultivă agave, fructul din care se face tequila

Jose Cuervo Gold - Jose Cuervo este prima marcă de tequila din istoria Mexicului, produsă şi astăzi în La Rojena, cea mai veche distilerie activă din America Latina. Jose Cuervo este cea mai vândută tequila din lume, cu peste 60 de milioane de sticle comercializate anual.

Patron Anejo – Patron este unanim recunoscută drept una dintre cele mai bune tequila din lume. Este produsă în proporţie de 100% din agave, în mai multe ediţii cu reţete şi ani de maturare diferite. Un gust foarte ierbos, delicat şi uleios în contact cu bolta palatină.

Don Julio Reposado - Una dintre cele mai prestigioase mărci de tequila din lume. O băutură creată în distileria care poartă numele fondatorului Don Julio Gonzalez, deschisă în 1942, când Gonzalez avea doar 17 ani. De la varianta simpla, albă, până la cea Anejo, cu un buchet special şi o savoare pe care n-o întâlneşti la o tequila obişnuită, întreaga colecţie Don Julio se remarcă printr-o dulceaţă aparte, provenită din agavele atent selectate, şi prin note preceptibile de caramel şi scorţişoară

Herencia Extra Anejo - Herencia este unul dintre producătorii prestigioşi de tequila din Mexic. Tequila Herencia este făcută 100% din agave Weber, de cea mai buna calitate, şi apoi maturată, în funcţie de ediţia realizată, în butoaie noi de stejar american. Această Extra Anejo a fost ţinută în butoie aproape 4 ani de zile şi a fost lansată într-o ediţie foarte limitată de 624 de sticle

Puteţi consulta oferta noastră completă de tequila aici.

Vinuri bune şi băuturi fine, sfaturi utile şi reţete de cocktailuri puteţi găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutaţi-ne şi pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Capital - Twitter
Capital - Google+
Transforma in PDF
Printeaza

EVZ

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Unica

Adevarul

Click

DZ

Animal Zoo

EVZ Monden

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.