America trimite o undă de șoc la nivel internațional, iar diplomația americană își arată îngrijorarea privind reforma electorală pe care China doreşte să o impună în Hong Kong. Aceasta este considerată drept ”un atac direct” la adresa autonomiei teritoriului, relatează AFP.

Statele Unite condamnă atacurile persistente ale Republicii Populare Chineze împotriva instituţiilor democratice din Hong Kong“, a transmis purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, în cursul unei conferinţe de presă. Beijingul şi-a intensificat ofensiva pentru a-şi impune voinţa la Hong Kong, cu o reformă electorală care îi va permite să excludă de la alegeri candidaţii opoziţiei care militează pentru democraţie.

“Acesta este un atac direct asupra autonomiei Hong Kongului, a libertăţilor şi a proceselor democratice din Hong Kong”, a transmis Ned Price.

Acesta consideră că reforma ”va limita participarea, va reduce reprezentarea democratică şi va înăbuşi dezbaterea ceea ce contravine voinţei clare a poporului din Hong Kong. Dacă vor intra în vigoare, aceste măsuri ar submina în mod drastic instituţiile democratice din Hong Kong”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

China își intensifică presiunea asupra Hong Kong-ului

Adunarea Naţională a Poporului (ANP) chinez a anunţat miercuri că va delibera asupra modificării sistemului electoral în regiunea administrativă specială Hong Kong. O decizie este aşteptată la 11 martie. Sesiunea anuală a ANP începe la 5 martie şi s-ar putea încheia cu noi măsuri pentru întărirea controlului Chinei asupra acestui teritoriu semi-autonom, după ce anul trecut a fost impusă o lege privind securitatea naţională.

Hong Kong-ul dispare dintr-un clasament al economiilor celor mai libere

Hong Kong nu figurează în acest an în clasamentul anual al economiilor celor mai libere de pe planetă, în fruntea căruia acest oraș s-a aflat mult timp, centrul de reflecție care l-a creat estimând că acum este controlat direct de Beijing. Acest anunț dă o lovitură serioasă reputației Hong Kong-ului, care face obiectul unei preluări în forță sub influența Beijingului, în urma uriașei mobilizări pro-democrație care a zguduit regiunea semi-autonomă timp de luni de zile în 2019.

Heritage Foundation, un centru de reflecție conservator american, publică în fiecare an un clasament al țărilor și teritoriilor care beneficiază de economii libere.