Zelenski, anunțul momentului! Cel mai recent mesaj al președintelui ucrainean: Ne vrem viețile înapoi

Volodimir Zelenski a declarat, vineri, în cadrul unui think tank indonezian că deși țara sa nu este nerăbdătoare să discute cu președintele rus Vladimir Putin, trebuie să se confrunte cu realitatea că va fi necesară o astfel de discuție pentru a pune capăt războiului început la data de 24 februarie.

„Trebuie să ne confruntăm cu realitatea a ceea ce trăim”, a declarat președintele ucrainean, precizând, totodată, și ceea ce vrea să obțină în urma discuțiilor cu președintele Vladimir Putin.

Președintele Ucrainei a mai spus că dorește ca în urma discuțiilor, viața pe teritoriul țării sale să revină la normal.

„Ce vrem de la această întâlnire? … Ne vrem viețile înapoi (…) Vrem să ne recăpătăm viața unei țări suverane pe propriul teritoriu”, a precizat președintele ucrainean.

Totuși, el a ținut să menționeze că deși Ucraina dorește să poarte aceste discuții, Federația Rusă nu pare încă pentru discuții de pace serioase, asta în timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune că liderii ucraineni fac declarații contradictorii în mod constant, scrie Reuters.

Volodimir Zelenski a acuzat Occidentul că se joacă cu Rusia

În cursul zilei de joi, președintele ucrainean a declarat că Occidentul se joacă cu Moscova și a cerut acestuia să adopte sancțiuni mult mai dure împotriva acestei țări, cu scopul de a pune capăt acestui ”război fără sens”.

Criticile lui Volodimir Zelenski la adresa Occidentului s-au intensificat în ultimele zile, pe măsură ce Uniunea Europeană se îndreaptă încet spre un posibil embargo asupra petrolului rusesc și pe măsură ce mii de soldați ruși au încercat să încercuiască cele două orașe estice Sievierodonetsk și Lysychansk.

La trei luni de la invazia sa în Ucraina, Rusia a renunțat la asaltul asupra capitalei Kiev și încearcă să consolideze controlul asupra regiunii industriale Donbas din estul țării, unde susține o revoltă separatistă din 2014.

Analiștii militari occidentali consideră că bătălia pentru Sievierodonetsk și Lysychansk reprezintă un posibil punct de cotitură în război, după o schimbare de momentum în favoarea Rusiei în urma capitulării garnizoanei ucrainene din Mariupol săptămâna trecută.

„Ucraina va fi întotdeauna un stat independent și nu va fi ruptă. Singura întrebare este ce preț va trebui să plătească poporul nostru pentru libertatea sa și ce preț va plăti Rusia pentru acest război fără sens împotriva noastră”, spune președintele Volodimri Zelenski.

Președintele ucrainean s-a plâns de dezacordurile din cadrul UE

Volodimir Zelenski s-a plâns de dezacordurile din cadrul UE cu privire la sancțiunile suplimentare împotriva Rusiei și a întrebat de ce se permite unor țări să blocheze planul.

UE discută o a șasea rundă de măsuri punitive, inclusiv un embargo asupra importurilor de petrol rusesc. Este nevoie de unanimitate, dar Ungaria se opune ideii pe motiv că economia sa va avea prea mult de suferit.

Un consilier de rang înalt al Ungariei a declarat că țara sa are nevoie de trei ani și jumătate până la patru ani pentru a renunța la țițeiul rusesc și pentru a face investiții uriașe în vederea ajustării economiei sale, adăugând că, până când nu se va ajunge la un acord cu privire la toate problemele, nu poate susține embargoul petrolier propus de UE.

Președintele ucrainean a declarat că Rusia primea 1 miliard de euro (1,5 miliarde de dolari) pe zi de la blocul celor 27 de națiuni pentru aprovizionarea cu energie.

„Câte săptămâni va mai încerca Uniunea Europeană să ajungă la un acord asupra unui al șaselea pachet?”, a întrebat el, adăugând ”Presiunea asupra Rusiei este literalmente o chestiune de salvare de vieți omenești”.