intervalul iulie-septembrie, un sejur de 11 zile in Antalya sau Bodrum costa intre 600 si 1.000 de euro, tarif care include bilet de avion si cazare in regim demipensiune sau all inclusive. Turcia este destinatia catre care sunt organizate cele mai multe curse charter si anume 14 curse pe saptamana. „Numarul turistilor romani care vor alege Turcia pentru vacanta in 2004 va fi de aproximativ 22.000 de persoane, din care 15.000 vor opta pentru curse charter, restul mergand cu autocarul, masina personala sau ferry-boat-ul”, sustine Suliman Selcuk, directorul agentiei Alibaba Tours, specializata pe Turcia. Agentia a avut anul trecut o cifra de afaceri de 160 de miliarde de lei, trimitand 9.000 de romani in Turcia. „Anul acesta, datorita introducerii curselor din Cluj-Napoca, traficul nostru ar trebui sa creasca pana la 11.500 de persoane, iar cifra de afaceri pana la 210 miliarde de lei”, precizeaza Suliman Selcuk.
Ungurii vin la Timisoara ca sa mearga in Grecia
Spania si Grecia sunt destinatiile cu care agentiile de turism spera sa-i incante pe timisoreni. Astfel, in fiecare duminica din iunie pana in octombrie, isi va lua zborul de pe aeroportul Timisoara un Boeing 737, a carui capacitate depaseste 100 de locuri, avand destinatia Palma de Mallorca. Avionul este destinat turistilor agentiei J’Info Tours, care sezonul trecut a avut 16 curse spre Barcelona, transformand Spania dintr-o destinatie de lux intr-una accesibila. Iar saptamana trecuta a fost inaugurata cursa charter cu destinatia Salonic (Grecia), pentru care cinci agentii locale – Cardinal, Colibri, Jade, Ultramarin si Varbitour – si-au unit fortele, lasand la o parte orgoliile. Cele cinci agentii au inchiriat o aeronava de la compania regionala Carpat Air, astfel ca turistii care doresc sa-si petreaca vacanta in Grecia au scapat de chinuitorul drum cu autocarul. „Un sejur de sapte zile costa 185 de euro in extrasezon, pentru cazarea la o vila de doua stele, la care se adauga taxa de aeroport de 45 de euro”, spune Gabriela Toderas, initiatoarea acestui proiect si totodata directoarea agentiei Ultramarin. „Pentru turistii mai pretentiosi avem si oferte la hotelurile de patru si cinci stele din Halkidiki, la care tarifele in varf de sezon se situeaza in jurul sumei de 600-700 de euro de persoana, tarif care include avion, cazare si demipensiune”, completeaza Gabriela Toderas. Oferta celor cinci agentii apare chiar in momentul in care traversarea Serbiei presupune obtinerea unei vize, adica plata a 30 de euro la consulat sau 54 de euro direct in vama. Oferta pentru Grecia are sanse de succes, mai ales ca exista deja si turisti din Ungaria care vor veni cu microbuzul de la Szeged. Pentru viitorul apropiat, reprezentantii agentiilor se gandesc deja sa ofere noi curse charter. „Pe lista potentialelor noi destinatii figureaza Croatia, Muntenegru, dar si Turcia”, spune Ana Nicolae, directoarea agentiei Jade. Reprezentantii agentiilor de turism estimau la inceputul sezonului ca din cei 50.000 de romani care isi vor petrece concediul in strainatate, mai multi cu 15-20% fata de anul trecut, aproximativ 30.000 vor opta pentru o excursie charter. Se pare insa ca prognozele initiale au fost mai degraba optimiste, iar realitatea a demonstrat ca oferta este supradimensionata. Ca urmare, un charter pe Italia, unul pe Portugalia si unul pe Spania au fost deja anulate din lipsa de cereri.

ofertele agentiilor de turism
· Alibaba Tours – Turcia, plecare din Cluj – de la 1.110 euro/pers. in Antalya, 11 zile la Titanic Resort*****, all inclusive. De la 830 euro/pers., 11 zile in Bodrum, la WOW Beach Club****, all inclusive.
· Kartago – Tunisia, plecare din Cluj – 369 euro/pers. in Hammamet (hotel Imperial Park*****) sau Sousse (Orient Palace*****), 7 zile cazare si demipensiune, tarif valabil in luna august.
· Kartago – Egipt, plecare din Cluj – 389 euro/pers. in Hurghada, 7 zile la Hotel Sofitel****, demipensiune, tarif valabil in luna august. Tariful nu include: taxa de aeroport (65 euro), taxa de viza (45 euro), bacsisul (15 USD pentru sejur si 25 USD pentru croaziere).
· Cardinal, Colibri, Ultramarin, Jade, Varbitour – Grecia, plecare din Timisoara – de la 185 euro/pers., cazare 7 zile in vila de doua stele, la 700 de euro/pers., cazare 7 zile la hotel de patru stele in Halkidiki.