Preşedintele ales al Statele Unite, Joe Biden, a fost felicitat oficial şi de către omologul său chinez, preşedintele Xi Jinping.

Liderul de la Beijing i-a transmis lui Biden un mesaj de felicitare pentru victoria din alegerile prezidenţiale de pe 3 noiembrie, mesaj citat apoi şi de presa de stat din China.

Promovarea unei dezvoltări sănătoase şi stabile a relaţiilor China-SUA nu serveşte doar intereselor fundamentale ale popoarelor celor două ţări, ci satisface şi aşteptarea generală a comunităţii internaţionale, afirmă Xi Jinping în mesajul transmis celui ce va deveni oficial al 46-lea preşedinte al SUA în luna ianuarie.

În plus, şeful statului chinez mai afirmă că Statele Unite ale Americii şi China „trebuie să evite orice conflict sau confruntare şi să se respecte reciproc, într-un spirit de cooperare profitabil pentru ambele părţi, să se axeze pe colaborare, să-şi gestioneze divergenţele, să avanseze dezvoltarea sănătoasă şi stabilă a relaţiilor China-SUA şi să-şi dea mâna cu alte ţări şi comunitatea internaţională pentru a promova nobila cauză a păcii mondiale şi dezvoltării”, scrie Agerpres.

În aceeaşi zi, mai menţionează agenţia de presă Xinhua, vicepreşedintele chinez Wang Qishan i-a trimis un mesaj Kamalei Harris pentru a o felicita pentru alegerea în funcţia de vicepreşedinte al Statelor Unite.

Joe Biden începe să-şi prezinte viitoarea echipă ce va forma Administraţia de la Washington

Preşedintele ales Joe Biden a anunţat, marţi, că America s-a „întors, gata să conducă lumea”, cu ocazia prezentării viitoarei sale echipei de politică externă şi securitate naţională, informează AFP.

Purtând mască şi păstrând distanţa de siguranţă, măsuri impuse de pandemia de COVID-19, pe o scenă mare în fieful său Wilmington, democratul în vârstă de 78 de ani a prezentat primele şase mari nume desemnate să îi fie alături după ce se va muta la Casa Albă, pe 20 ianuarie.

Discursul său a fost marcat de mesaje-cheie precum revenirea la multilateralism, opusul devizei „America Întâi” a administraţiei Donald Trump, precum şi „determinarea” sa de a combate schimbările climatice. „Aceasta este o echipă care reflectă faptul că America s-a întors, gata să conducă lumea şi să nu se retragă din ea”, a spus Joe Biden, alături de care s-a aflat viitoarea vice-preşedintă Kamala Harris.

Această primă rundă de numiri include mai multe personalităţi experimentate care au făcut parte din administraţia Obama, precum Antony Blinken, viitorul secretar de stat. „Nu putem rezolva singuri problemele lumii, trebuie să lucrăm cu alte ţări”, a declarat Blinken, adjunctul secretarului de stat american în administraţia Obama, care a subliniat, în intervenţia sa, necesitatea „cooperării” şi a „parteneriatului” cu ţările străine.

„Multilateralismul a revenit, diplomaţia a revenit”, a subliniat, la rândul ei, viitoarea ambasadoare a SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

Semnalând angajamentul de a aborda „criza climatică”, viitorul preşedinte al SUA a creat o funcţie de emisar special pentru John Kerry, fostul şef al diplomaţiei americane, pentru ca acesta „să se mobilizeze pentru a face faţă” acestei „ameninţări existenţiale”.

„Nu subestimez nici măcar o secundă dificultăţile în îndeplinirea angajamentelor mele îndrăzneţe” a spus preşedintele ales, care a promis că din prima zi a mandatului său va readuce SUA în Acordul de la Paris şi se va angaja pentru atingerea neutralităţii emisiilor de dioxid de carbon până în 2050. „Dar, în acelaşi timp, nimeni nu ar trebui să subestimeze o secundă hotărârea mea de a face acest lucru.”