Administraţia Naţională Spaţială din China (CNSA) a anunţat că o rachetă Long March-5 a început să fie umplută cu combustibil pe bază de oxigen lichid şi hidrogen lichid, luni, în jurul orei 18:30 (ora Beijingului), relatează agenţia Xinhua.

Racheta Long March-5 Y5, programată pentru lansare marţi, de la baza Wenchang din provincia Hainan, situată în sudul Chinei, va trimite sonda spaţială Chang’e-5 pe orbita de transfer Pământ-Lună.

Prima operaţiune de colectare de roci selenare după mai bine de 40 de ani

Această misiune este prima tentativă a Chinei de a lansa o sondă spaţială pentru a colecta şi a aduce pe Pămân mostre prelevate de pe Lună, potrivit CNSA. Misiunea este prima operaţiune de colectare de roci selenare din ultimii peste 40 de ani.

„Lansarea va avea loc marţi între orele 4:00 şi 5:00”, ora locală (luni, între orele 20:00 şi 21:00 GMT), a anunţat CNSA.

Misiunea Chang’e 5 este următorul pas în ambiţiosul program spaţial al Chinei, care a înregistrat o importantă reuşită la începutul anului 2019, odată cu aselenizarea unui modul pe partea nevăzută a Lunii, o premieră mondială. Sonda trimisă de această dată are ca scop colectarea unor mostre de praf şi roci selenare, inclusiv prin forare la o adâncime de doi metri, ce vor fi trimise apoi pe Pământ. Aceste probe ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine istoria Lunii.

Aceasta este prima tentativă de a aduce roci selenare pe Terra după misiunea Luna 24 fără echipaj uman, realizată cu succes de fosta URSS în 1976.

Miliarde de euro investiţi în programul spaţial al Chinei pentru a-şi ajunge din urmă competitorii

Sonda chineză urmează să aselenizeze la sfârşitul lunii noiembrie. Probele colectate de pe Lună urmează să fie aduse pe Pământ la începutul sau la jumătatea lunii decembrie, scrie Agerpres.

Nu este prima dată când China lansează un dispozitiv pe Lună. Ţara a aselenizat deja doi mici roboţi controlaţi de la distanţă, „Iepurii de jad”, pe solul lunar în cadrul misiunilor Chang’e 3 (în 2013) şi Chang’e 4 (începută în 2018).

China investeşte miliarde de euro în programul său spaţial pentru a ajunge din urmă cu Europa, Rusia şi Statele Unite. Ţara a lansat primul său astronaut în spaţiu în 2003, speră să asambleze o mare staţie spaţială până în 2022 şi inteţionează să trimită oameni pe Lună în decurs de zece ani.