Decizia celor doi mari retaileri americani a fost luată luni, în aceeaşi zi în care guvernatorul statului Carolina de Sud, Nikki Haley, a cerut retragerea drapelului confederat care se află pe o esplanadă în faţa Parlamentului local. 

Dezbaterea privind drapelul confederat, simbol al mândriei şi al moştenirii Sudului pentru susţinătorii arborării sale, dar şi al rasismului şi al teoriei supremaţiei albilor pentru cei care critică iniţiativa, a fost relansată în oraşul Charleston după atacul criminal de miercurea trecută. Autorul asasinatelor de la Charleston, Dylann Roof, în vârstă de 21 de ani, postase pe reţelele de socializare online fotografii în care apărea alături de steagul confederat. 

Potrivit unui purtător de cuvânt al lanţului comercial Wal-Mart, compania nu doreşte să ofenseze pe nimeni cu produsele pe care le pune în vânzare. 

''Am luat măsura de a retrage toate produsele ce promovează steagul confederat, atât din magazinele noastre, cât şi de pe website'', a spus Brian Nick. 

Chris Brathwaite, purtător de cuvânt al lanţului comercial Sears, care deţine magazinele Sears şi Kmart, a anunţat o decizie similară. ''Suntem în curs de verificare pentru a retrage de pe piaţă aceste produse'', a menţionat Brathwaite. 

Tânărul alb Dylann Roof a ucis miercuri seară nouă persoane într-o biserică a unei comunităţi de culoare din Charleston, statul Carolina de Sud, şi a fost arestat de poliţie joi. Roof le-a spus poliţiştilor care l-au interogat că intenţiona ''să declare un război rasial'', a anunţat canalul de televiziune CNN. Roof a stat o oră cu victimele în cursul unei sesiuni de studiere a Bibliei, înainte de a le ucide cu un pistol automat. 

Autorul crimelor a fost inculpat vineri pentru asasinarea celor nouă persoane şi posesie de armă de foc.

AGERPRES