Vremea se dă peste cap, avertisment privind prognoza meteo ANM. Fenomene anormale în luna martie în România

Vremea haotică în România. Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM), a publicat prognoza meteo pentru următoarele zile. Potrivit meteorologilor, vom avea în continuare parte de frig pentru următoarele trei zile, însă de miercuri, vremea se schimbă radical, iar temperaturile cresc brusc.

Astfel, în prima zi de primăvară, în regiunile estice şi sud-estice și în centrul țării, cerul va fi mai mult noros şi pe arii relativ extinse vor fi precipitaţii slabe, sub formă de ploaie, lapoviţă şi trecător ninsoare, iar vântul va sufla moderat, temporar cu intensificãri în general de 45…55 km/h.

În zona montanã vor predomina ninsorile, mai frecvente în Carpaţii Orientali, vântul va sufla cu rafale de 60…80 km/h, iar pe crestele Carpaţilor Meridionali peste 90 km/h, cu precãdere în prima parte a zilei, viscolind sau spulberând temporar zăpada. În restul teritoriului, cerul va fi variabil spre parţial noros, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri izolate în sud-vest.

În ceea ce privește temperaturile maxime, acestea se vor încadra în general între 4 şi 12 grade, valori în jurul celor normale pentru începutul lunii martie. De cealaltă parte, temperaturile medii vor fi cuprinse între -5 şi 2 grade.

Vremea se dă peste cap, avertisment privind prognoza meteo ANM. Fenomene anormale în luna martie în România

În Capitală vom avea parte de ploaie în prima parte a zilei. Vântul va sufla slab şi moderat, iar temperaturile vor fi apropiate de cele normale pentru începutul lunii martie, cu o maximă de 8…9 grade şi o minimă de 0…1 grad. În cursul nopţii vor fi condiţii de ceaţă.

Pe 2 martie, vremea începe să își revină, iar temperaturile diurne vor fi în creştere uşoară faţă de ziua precedentă în majoritatea zonelor, cu precădere în nord-estul ţării, la deal şi la munte. Cerul va fi variabil, cu înnorări la începutul zilei în regiunile sud-estice, unde pe arii restrânse va ploua slab.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri în zona montană înaltă, în special pe crestele Carpaţilor Meridionali şi de Curbură. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 6 şi 14 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -6 şi 5 grade. Dimineaţa şi noaptea, local se va semnala ceaţă.

În București, cerul va fi parţial noros, iar vântul va sufla slab şi moderat, iar temperatura maximã va fi de 8…10 grade, iar cea minimã de 0…3 grade. Dimineaţa şi noaptea vor fi condiţii de ceaţă.

Prognoza meteo ANM

De miercuri însă, vremea se schimbă radical, iar temperaturile cresc. Potrivit datelor transmise de ANM, temperaturile se vor situa peste cele normale la începutul lunii martie în majoritatea zonelor. Cerul va fi variabil, dar dimineaţa şi noaptea se va semnala local ceaţă în zonele joase de relief, posibil izolat mai persistentă.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în zona montană înaltă. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 7 şi 16 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -4 şi 5 grade, mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei.

Și în Capitală vremea va deveni caldă şi predominant frumoasă. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă, în creştere faţã de ziua precedentă, va fi de 13…15 grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 0 grade. Noaptea vor fi condiţii de ceaţă.

Organismul resimte schimbările de vreme

De menționat este faptul că toate aceste schimbări bruște de temperatură au un impact asupra organismului. Specialiștii susțin că este vorba despre o afecțiune numită stres termic, care se manifestă în momentul în care apar fluctuații mari de temperatură.

Mai exact, se pare că erupțiile cutanate, crampele, oboseala cronică, dar și accidentul vascular cerebral sunt câteva dintre simptomele care pot fi puse pe seama acestui stres termic.

Totodată, trebuie subliniat faptul că, organismul începe să se resimtă dacă ne expunem o perioadă mai lungă de timp la temperaturi extreme, fie că vorbim de grade cu plus sau cu minus.

Cauza principală a aparției stresului termic este reprezentată re încălzirea globală. Datele oficiale arată că în Capitala României numărul zilelelor cu stres termic cald a crescut cu 6,6 ore pe an în ultimele 3 decenii.

De asemenea, estimările climatologilor arată că stresul termic, provocat în special de căldura extremă şi de umiditatea în exces, va afecta până în 2100 zone locuite în prezent de 1,2 miliarde de persoane.

Vremea se dă peste cap, avertisment privind prognoza meteo ANM. Fenomene anormale în luna martie în România