ANM a emis o avertizare de cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată valabilă până joi dimineață. Potrivit meteorologilor, prognoza intră în vigoare de miercuri, ora 14.00 până joi, ora 06.00.

În ceea ce privește zonele vizate, în intervalul menționat, în nordul și estul Munteniei, cea mai mare parte a Dobrogei, sudul Moldovei, sud-estul Transilvaniei, precum și local în Carpații Meridionali și Orientali vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 70…90 km/h, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 30…40 l/mp și izolat 50…70 l/mp.

Pe lângă avertizarea de cod portocaliu, în vigoare mai este și un cod galben, în perioada 18 august, ora 10:00 – 19 august, ora 08:00. Potrivit meteorologilor, fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale și pe alocuri vijelii și grindină.

ANM mai precizează că astfel de fenomene vor fi pe parcursul zilei de miercuri (18 august) în Muntenia, cea mai mare parte a Moldovei, local în Transilvania și în nord-estul Olteniei, iar în noaptea de miercuri spre joi (18/19 august) și în Dobrogea. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp.

Bucureștiul, sub cod portocaliu de vijelii

Bucureștiul va scăpa și el de caniculă astăzi și se va afla sub avertizare de vijelii și ploi torențiale până joi dimineață la ora 8.00. În ceea ce privește temperaturile, ANM precizează că acestea vor scădea semnificativ spre deosebire de ziua de marți.

Astfel, temperatura maxima se va situa în jurul a 32 de grade Celsius, iar minima va fi de 16…17 grade. pe după amiază, înnorările se vor accentua și vor fi perioade în care se vor semnala intensificări ale vântului, vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și posibil grindină.

Meteorologii anunță că în cursul zilei, cantităţile de apă pe intervale scurte de timp sau prin acumulare vor depăși 10…15 l/mp și izolat peste 25 l/mp, deci nu este exclus ca în anumite zone să fie prezente și inundațiile.