ANM vine cu precizări de ultimă oră. Potrivit meteorologilor, miercuri, 18 august, vremea se schimbă radical. Temperaturile scad în toată țara, iar disconfortul termic va dispărea aproape în totalitate.

Totodată, sursa citată mai precizează că vor exista perioade cu grindină, vijelii, dar și descărcări electrice și ploi torențiale. În ceea ce privește temperaturile maxime, acestea vor ajunge până la 20 de grade în partea de nord a Moldovei, și 30 de grade în restul țării. Temperatura minimă în schimb va fi de 7 grade.

„Astăzi valorile termice vor scădea în toată țară, vremea răcorasă în nord vest și centru, doar pe spații mici se va resimți disconfort termic. Vor fi perioade cu frecvente descărcări electrice, grindină, vijelii. Ploi cu caracter torențial, local chiar și peste 25-40 de l pe metru pătrat, izolat chiar 50-60l. Cerul va fi variabil.

Temperaturile maxime se vor încadra între 19-20 de grade în nordul Moldovei și 30 de grade în restul țării. Minimele termice de la noapte sunt de 7 grade în depresiuni și 21 de grade pe litoral. Izolat va fi și ceață. Vor fi scăderi și mâine față de ziua precedentă.

Cantitățile de apă vor fi însemnate și în București”, a declarat Constanța Vlaicu, meteorolog ANM.

ANM a emis cod galben de vijelii

Totodată, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis și un cod galben valabil în perioada 18 august, ora 10:00 – 19 august, ora 10:00, în Muntenia, Dobrogea, local în Moldova, Oltenia, Transilvania şi la munte.

Potrivit meteorologilor, vor exista perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torenţiale şi pe alocuri vijelii şi grindină.

În același timp, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25 – 40 litri/mp şi izolat 50 – 60 litri/mp.

În ceea ce privește judeţele aflate în totalitate sub Cod galben, acestea sunt: Harghita, Bacău, Vaslui, Sibiu, Braşov, Covasna, Vrancea, Galaţi, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Brăila, Tulcea, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa şi Constanţa. Judeţul Neamţ este singurul afectat doar parţial de averse torenţiale, vijelii şi grindină.

Meteorologii avertizează că astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse şi în restul teritoriului.

Vremea rea face ravagii în România

În mai multe județe din țară, vremea rea deja a lovit și a produs o serie de distrugeri însemnate în mai multe județe, noaptea trecută. În județul Suceava spre exemplu, furtuna puternică a smuls acoperişuri şi copaci, iar zeci de maşini au fost distruse. Şi în judeţul Alba grindina a distrus mai multe gospodării.

În același timp, la Gura Humorului, acoperișul unui bloc a fost smuls de vântul puternic, iar mai multe mașini parcate în jurul imobilului au fost distruse. Din fericire nu au fost înregistrate victime.

O situație similară s-a produs și la Rădăuți, unde rafalele puternice au smuls un copac care a căzut peste un autoturism, iar pompierii au intervenit pentru înlăturarea pomului. Județul Alba a fost și el lovit de furtună, iar drumurile din comuna Mirăslău au fost inundate.

Începând cu săptămâna viitoare, vremea va reveni la normalul pentru această perioadă. Potrovit prognozei ANM valabilă în săptămâna 23.08.2021 – 30.08.2021, mediile valorilor termice se vor situația foarte puțin peste cele specifice în acest interval, în jumătatea de sud-vest a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Totodată, meteorologii mai precizează că săptămâna viitoare, cantitățile de precipitații estimate vor fi în general excedentare în jumătatea estică a țării, dar mai ales în nord-est, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.