Cercetătorii atrag atenţia asupra unui fenomen îngrijorător: verile vor deveni tot mai călduroase, în special în marile aglomerări urbane, până la sfârşitul acestui secol, dacă emisiile de carbon continua să crească. Creşterea rapidă a populaţiei, precum şi dezvoltarea urbană vor face ca temperaturile din oraşe să fie cu 7-8 grade Celsius mai mari decât în zonele rurale.

Astfel, poluarea excesivă va face ca în Bucureşti, în timpul verii, să se înregistreze temperaturi medii de 36,4 grade Celsius, iar vremea din capitala României va semăna în anul 2100 cu cea din Irak. Dacă totuşi România ar reduce moderat emisiile de carbon, temperaturile ar creşte doar cu 4 grade Celsius, devenind asemănătoare cu cele din Izmir, Turcia.

Oamenii de știință trag un semnal de alarmă: dacă emisiile de carbon nu vor fi stopate, temperaturile de pe Terra vor deveni mult prea ridicate pentru a fi suportate de om.

“Nu putem pur și simplu să lăsăm vremea să treacă”

Alexandru Mironov spune că oamenii sunt de vină pentru situaţia creată. Una dintre soluţii ar fi reducerea consumului de energie, pentru a putea reversa efectele, spune el.

“Este unul dintre scenariile posibile. E bine că oamenii de știință desenează posibilele evoluții pentru viitor. Nu putem pur și simplu să lăsăm vremea să treacă – poate că e mai bine mâine decât a fost astăzi. E adevărat că suntem acum pe pământ 7,8 miliarde de oameni. La asta ne gândim foarte rar: cu cât suntem mai mulți, cu atât efectele, de la respirație la activitățile care provoacă dioxid de carbon, care scot metan, toate contează.

Ce este cel mai important că efectele sunt, poate și datorită ciclului soarelui, că se încălzește oceanul planetar, iar cele două mari motoare oceanice – unul este în Oceanul Pacific Indian și altul în Oceanul Atlantic – care fac ca și straturile de aer să fie antrenate în mișcarea asta, își schimbă felul în care acționează. Straturile de aer înseamnă mișcări climatice puternice. Observați că într-un interval de 2-3 luni, de la incendiile puternice din Australia și până la uragan în țările nordului – cine a mai văzut așa ceva?

Noi, oamenii, suntem de vină pentru asta. Progresul omenirii și la asta trebuie să ducă. Unul dintre scenarii este că dacă reducem consumul de energie, cu efectele pe care le are, reușim să ne întoarcem. Altfel, însă…”, a declarat scriitorul şi jurnalistul Alexandru Mironov, potrivit digi24.ro.