Decizia vine după ce ministrul a cerut în urmă cu câteva săptămâni, conducerii Jandarmeriei Române, declasificarea convorbirilor prin sistemul radio de la protestul 10 august 2018, iar volumul de comunicaţii din acea noapte a fost transmis procurorilor.

Democrația a avut de suferit în România, pentru că după o asemenea intervenție se pune întrebarea dacă în România oamenii pot să se exprime fără să fie gazați”, a spus Marcel Vela, la Digi24, despre intervenția jandarmilor din 10 august.

„Au fost oameni din sistem, în legătură cu politicieni, care au decis intervenția în anumite etape, în anumite moduri și au premeditat-o în modul de organizare. Jandarmii care au aruncat gaze lacrimogene nu aveau măști de gaze la ei. Când ești într-o stare de panică nu mai gândești și acționezi emoțional”, a completat ministrul.

Întrebat cine au fost cei are au decis intervenția jandarmilor în felul acesta, ministrul nu a avut un răspuns concret.

„Nu pot să spun exact, dar vă spun ca o părere din ce am observat dinainte de a fi ministru, în ziua de 10 și 11 august, anumiți conducători din Jandarmerie au fost în relații directe cu anumiți politicieni”, a spus Vela.

El a vorbit și despre motivele invocate pentru care nu au fost desecretizate convorbirile jandarmilro din seara protestului: indicativele unităților de jandarmi care erau în piață erau secret de serviciu.

În ceea ce privește sancționara șefilor din Jandarmerie, Marcel Vela a spus că „nu vor fi schimbați din cauza faptului că au tărăgănat, ei dacă vor fi schimbați și sancționați vor fi din implicarea în 10 august”.

„Au rezistat pentru că legislația nu-ți permite: conform legii, atunci când începe un proces penal, polițistul, jandarmul este la dispoziția procurorului și tu ca ministru nu poți să iei o măsură complementară. Doar când este trimis în judecată. Până atunci, predecesorii mei au găsit o soluție: să-l detașezi dintr-o funcție în alta. Dar pentru a-l sancționa, în sensul administrativ, trebuie să respecți statututul polițistului, legile. Riști să sancționezi o persoană și să te trezești că te dă în judecată și recuperează salariile sau te dă în judecată pentru abuz în serviciu”, a declarat Vela.

Schimbare la șefia Jandarmeriei

Ministrul a dezvăluit și că nu mai are încredere în șefii jandarmilor care au fost implicați în acțiunea de la 10 august și din acest motiv va cere schimbarea lor.

„Voi propune premierului schimbarea unor șefi ai Jandarmeriei, cât de curând. Săptămâna viitoare o să plec în Afganistan și probabil când revin voi avea și o imagine clară pentru a găsi din mai multe opțiuni și variante cine îndeplinește condițiile pentru a ocupa aceste funcții”, a arătat ministrul de Interne.