Joia aceasta, miliardarul Elon Musk, fondatorul Tesla şi SpaceX, a anunţat startul concursului pentru care a promis că va dona 100 milioane de dolari.

Este vorba despre proiectul XPrize Carbon Removal, iar Musk a promis un premiu consistent pentru dezvoltarea „celei mai bune” tehnologii de captare a emisiilor de dioxid de carbon.

Ce trebuie să demonstreze echipa care va câştiga 100 milioane de dolari?

Discuţia pe care acesta a avut-o în direct la Cape Canaveral (Florida) cu Peter Diamandis, preşedintele XPrize, a fost transmisă live pe internet. Elon Musk a apărut în faţa privitorilor în picioarele goale şi cu o tunsoare neobişnuită, relatează businessinsider.com.

XPrize Carbon Removal caută oameni care să dezvolte proiecte la scară largă pentru a ajuta la depozitarea și extragerea dioxidului de carbon și reechilibrarea emisiilor extrem de ridicate de carbon ale planetei.

Pentru a putea câștiga marele premiu, “echipele trebuie să demonstreze o rată posibilă de eliminare a CO2 1.000 de tone/an, costurile modelului la scara de 1 milion de tone pe an (megatone) și să prezinte un plan pentru a ajunge în mod sustenabil la scara de gigatone pe an în viitor”, menţionează site-ului competiției.

Fundația Elon Musk, divizia relativ nouă de filantropie al lui miliardarului, sponsorizează acest proiect, iar cei 100 milioane de dolari reprezintă cea mai mare sumă de bani pusă la bătaie de organizație până acum. De când a fost criticat pentru gesturile sale filantropice mult prea mici, având în vedere că este totuşi al doilea cel mai bogat om din lume, Elon Musk a investit bani serioşi în numeroase organizații și cauze.

Călătoria către Marte: “Vor muri o grămadă de oameni”

Cu ocazia acestei discuţii, a fost atins şi subiectul călătoriilor spre Marte, o planetă spre care Elon Musk speră să transporte oameni şi să o colonizeze prin intermediul companiei sale, SpaceX.

“Este aceasta o cale de ieşire pentru oamenii bogaţi?”, s-a întrebat retoric Elon Musk, iar răspunsul l-a dat tot el: “Nu, nu este!”

Totuşi, miliardarul a lansat şi un avertisment pentru cei care sunt deja înflăcăraţi cu privire la călătoria spre Marte: “O grămadă de oameni vor muri, cel mai probabil” la începutul acestor expediţii, însă Musk a subliniat că astfel de pericole au fost întotdeauna asociate cu explorarea.

Sursa foto: Dreamstime