NASA a publicat recent un nou set de fotografii din timpul procedurii de asolizare a roverului Perseverance pe suprafața planetei Marte. Imaginile surprind atât cadre de aproape, cu roțile vehiculului pe solul marțian, cât și o vedere de la mare distanță, dintr-un satelit care orbitează în jurul Planetei Roșii.

Imagini incredibile de pe Marte

Într-unul din cadre se vede roverul Perseverance de sus, atașat cu cabluri de modulul care l-a coborât pe suprafața planetei. Imaginea este foarte clară, se văd foarte clar nenumărate instrumente pe platforma roverului, dar și cele șase roți care îl vor purta prin craterul Jezero. Alte imagini surprind de aproape una din roțile vehiculului și solul arid al planetei. Spre deosebire de primele imagini trimise joi seară, acestea sunt color.

În fine, mai este un cadru de departe, de la bordul satelitului Mars Reconnaissance Orbiter, care a fotografiat cu o cameră de înaltă rezoluție de la 700 de kilometri distanță cum Perseverance coboară cu parașuta prin atmosfera rarefiată a planetei Marte.

În stânga imaginii se vede și delta râului care se vărsa acum câteva miliarde de ani în craterul Jezero, explică NASA, precizând că a fost nevoie de o coordonare foarte atentă pentru a putea surprinde cadrul.

Joi, roverul Perseverance al NASA a aterizat pe Marte după o călătorie ce a început pe Pământ cu aproape șapte luni înainte. Acesta va ateriza pe suprafața marțiană pentru a căuta semne ale vieții microbiene sau dacă a existat vreodată. Va fi prima misiune NASA care va ținti direct aceste „biosemnături” de la misiunile Viking din anii 1970, transmite BBC.

Care este misiunea roverului

Roverul va colecta mostre de rocă și sol în tuburi speciale și le va lăsa pe suprafața planetei pentru a fi aduse pe Pământ la o dată viitoare. Perseverance va studia, de asemenea, geologia Planetei Roșii și va testa modul în care astronauții din viitoarele misiuni de pe Marte ar putea produce oxigen din CO2 în atmosferă. Acest oxigen ar putea fi folosit pentru respirație și combustibil.

Imagine surprinsă de la 700 km distranță

De asemenea, un elicopter de tip dronă va fi utilizat pentru a demonstra primul zbor cu propulsie pe Marte. Perseverance va explora craterul Jezero de pe Marte cel puțin un an marțian, adică aproximativ 687 de zile pe Pământ.